Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Svet nam vsem ponuja toliko stvari, 
če le imamo oči, da vidimo, 
srce, da ljubimo in 
roke, s katerimi si vse to naberemo ... (Lucy Maud Montgomery)

Svet nam vsem ponuja toliko...

Brez navdušenja se ne da doseči nič veličastnega. (Ralph Waldo Emerson)

Brez navdušenja se ne da...

Samo ljubezen lahko združi ljudi na tak način, 
da jih izpolni in naredi popolne, saj jih le ona lahko popelje 
in združi v tistem, kar je najgloblje v njih. (Pierre T. de Chardin)

Samo ljubezen lahko združi ljudi...

Biti moramo pripravljeni, 
da se odpovemo življenju, ki smo ga načrtovali, 
da bi zaživeli življenje, 
ki čaka na nas. (Joseph Campbell)

Biti moramo pripravljeni,  da se...

Repa in repična juhica, ki vam povrne zdravje

Posted on 2 min. branja

Repa – zimska kraljica

Repa je najboljša in moja najljubša zimska zelenjava. Vsebuje namreč veliko pomembnih snovi, ki so potrebne našemu zdravju. S ščepcem domišljije pri sami pripravi, pa je lahko zelo okusna popestritev naših jedilnikov v zimskem času.

Izvira iz severne Evrope in je bila ena izmed najbolj razširjenih jedi, dokler Krištof Kolumb v Evropo ni prinesel krompirja. Takrat je njena razširjenost nekoliko upadla in morem reči, da po krivici, saj je res čudovita.

PinitKrepka repicna juha

Uporabljamo lahko celo rastlino, torej liste, steblo s popki, cvetove in gomolje. Listi repe imajo recimo dosti več kalcija, kot pa kravje mleko. Mladi listi so najboljši v solati. Gomolje repe lahko ribamo za solato, jih skuhamo kot juho, lahko jih pečemo v pečici,  jemo surove kot redkvico ali pa kisamo.

Repa vsebuje veliko balastnih snovi, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Prav tako pa je bogat vir natrija, fosforja, železa, magnezija, vitaminov B1, B2 in C, ter folne kisline, zato je ne bi smel spregledati nihče. Je tudi bogat vir antioksidantov, ki zavirajo proces staranja in preprečujejo nastanek kroničnih bolezni.

V Sloveniji najpogosteje jemo kislo repo, kar je kar nekoliko krivično. Zato sem za vas danes pripravila recept za repično kremno juhico, ki bo razvajala vaše brbončice.

Za repičino juhop potrebujemo:

  • dve žlici masla (ali olivno olje)
  • čebula (najboljše rdeča)
  • vejica žajblja 
  • dva srednje velika korenčka
  • ena velika repa
  • en srednje velik krompir
  • voda ali zelenjavna osnova
  • domače vegeta
  • sol in poper

Priprava:

  1. Olupite repo, krompir in korenček, ter jih narežite na kocke. 
  2. Nato sesekljajte čebulo in jo pražite na maslu da postekleni.
  3. Dodajte na kocke narezano zelenjavo in dobro prepražite.
  4. Zalijte z vodo ali zelenjavno osnovo. Solite z domačo vegeto in dodajte žajbelj.
  5. Kuhajte okoli 20 minut in odstavite z ognja.
  6. Pokrijte in pustite 5 minut, nato pa vse skupaj pretlačite.
  7. Po okusu začinite s poprom in postrezite.
PinitKrepka repicna juha
PinitKrepka repicna juha repa

Po slastni juhici, pa si privoščite še lečine polpete in uživajte v brezmesnem ponedeljku, pa

DOBER TEK!

0/5 (0 Reviews)
signature

Kaj misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Darilo za mučenike ali kaj podariti možu?
Repa in repična juhica, ki vam povrne zdravje