Repa in repična juhica, ki vam povrne zdravje
Repa – zimska kraljica
Repa je najboljša in moja najljubša zimska zelenjava. Vsebuje namreč veliko pomembnih snovi, ki so potrebne našemu zdravju. S ščepcem domišljije pri sami pripravi, pa je lahko zelo okusna popestritev naših jedilnikov v zimskem času.
Izvira iz severne Evrope in je bila ena izmed najbolj razširjenih jedi, dokler Krištof Kolumb v Evropo ni prinesel krompirja. Takrat je njena razširjenost nekoliko upadla in morem reči, da po krivici, saj je res čudovita.
Uporabljamo lahko celo rastlino, torej liste, steblo s popki, cvetove in gomolje. Listi repe imajo recimo dosti več kalcija, kot pa kravje mleko. Mladi listi so najboljši v solati. Gomolje repe lahko ribamo za solato, jih skuhamo kot juho, lahko jih pečemo v pečici, jemo surove kot redkvico ali pa kisamo.
Repa vsebuje veliko balastnih snovi, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Prav tako pa je bogat vir natrija, fosforja, železa, magnezija, vitaminov B1, B2 in C, ter folne kisline, zato je ne bi smel spregledati nihče. Je tudi bogat vir antioksidantov, ki zavirajo proces staranja in preprečujejo nastanek kroničnih bolezni.
V Sloveniji najpogosteje jemo kislo repo, kar je kar nekoliko krivično. Zato sem za vas danes pripravila recept za repično kremno juhico, ki bo razvajala vaše brbončice.
Za repičino juhop potrebujemo:
- dve žlici masla (ali olivno olje)
- čebula (najboljše rdeča)
- vejica žajblja
- dva srednje velika korenčka
- ena velika repa
- en srednje velik krompir
- voda ali zelenjavna osnova
- domače vegeta
- sol in poper
Priprava:
- Olupite repo, krompir in korenček, ter jih narežite na kocke.
- Nato sesekljajte čebulo in jo pražite na maslu da postekleni.
- Dodajte na kocke narezano zelenjavo in dobro prepražite.
- Zalijte z vodo ali zelenjavno osnovo. Solite z domačo vegeto in dodajte žajbelj.
- Kuhajte okoli 20 minut in odstavite z ognja.
- Pokrijte in pustite 5 minut, nato pa vse skupaj pretlačite.
- Po okusu začinite s poprom in postrezite.
Po slastni juhici, pa si privoščite še lečine polpete in uživajte v brezmesnem ponedeljku, pa