Česnova juha s popečenimi kruhki


Česnova juha je pri nas kar pogosto na jedilniku. Na splošno smo res veliki ljubitelji juh. Fantje sicer najbolj prisegajo na mojo brokolijevo juho, sama pa zagotovo najbolj prisegam na tole česnovo specialiteto. In ker je že splošno znano, da je česen naravni antibiotik, jo še toliko rajši pripravljam, saj je okusna in nadvse zdrava. Pa poglejmo kako jo pripravim.
Česnova juha – sestavine:
- 10 – 12 strokov česna
- maslo
- 1 večji krompir
- spodnji beli del pora
- ena do dve suhi žemljici narezani na kocke
- sol z začimbami Frišna od Fina Isolana
- sveže mleti poper
- 3-4 dcl mleka
- 100 – 200 ml sladke smetane ali smetane za kuhanje
- ščepec muškatnega oreščka
- peteršilj
- žlica kisle smetane
- drobnjak
Priprava:
- Na maslu svetlo prepražimo drobno narezan por, dodamo olupljen in narezan česen in ga prepražimo le toliko, da zadiši.
- Zalijemo z mlekom in vodo, dodamo na rezine narezan krompir in na kocke narezano žemljo.
- Solimo s Frišno, popramo, dodamo muškatni orešček in vse skupaj kuhamo dokler krompir ni kuhan. Približno 10 minut, če smo krompir narezali na tanke rezine. Juho med kuhanjem večkrat premešamo in po potrebi dolivamo vodo.
- Ko je krompir kuha juho odstavimo, dodamo peteršilj in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladko smetano, pokrijemo in pustimo, da se okusi nekoliko povežejo.
- Medtem na rezine narežemo bageto ali drugo vrsto kruha in jih na rešetki, v pečici zlato rumeno zapečemo. Lahko tudi v toasterju.
- Preden juho serviramo, dodamo še na drobno narezan drobnjak in po želji kislo smetano.
- Postrežemo s popečenimi kruhki ali zlatimi kroglicami.
NAMIG
Česnovo juho obvezno pripravite iz slovenskega česna. Česen, ki je pripotoval iz Kitajske je daleč od zdravega in meni prav ves smrdi po vlagi. Zato na tržnici ali v trgovini izbiram izključno česen slovenskega porekla, ker je pri pripravi tele juhe res ključnega pomena.
Pa dober tek vam želim!
Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu.