Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Svet nam vsem ponuja toliko stvari, 
če le imamo oči, da vidimo, 
srce, da ljubimo in 
roke, s katerimi si vse to naberemo ... (Lucy Maud Montgomery)

Svet nam vsem ponuja toliko...

Brez navdušenja se ne da doseči nič veličastnega. (Ralph Waldo Emerson)

Brez navdušenja se ne da...

Samo ljubezen lahko združi ljudi na tak način, 
da jih izpolni in naredi popolne, saj jih le ona lahko popelje 
in združi v tistem, kar je najgloblje v njih. (Pierre T. de Chardin)

Samo ljubezen lahko združi ljudi...

Biti moramo pripravljeni, 
da se odpovemo življenju, ki smo ga načrtovali, 
da bi zaživeli življenje, 
ki čaka na nas. (Joseph Campbell)

Biti moramo pripravljeni,  da se...

Kremna porova juha – recept

Posted on 2 min. branja
O tem kako porabiti star kruh sem že govorila. Sama ga največkrat porabim za kruhove cmoke. Lahko pa ga porabimo tudi pri kuhanju juh. Sicer se sliši nekoliko smešno, ampak ja. Porova juha je ravno pravšnja za ta podvig. Zato jo jaz vedno skuham po spodnjem receptu. Fanta in mož jo obožujejo, samo da ne vedo iz česa je. Vsakokrat rečem, da je kar kruhova, saj me fanta vedno vidita, kako dodajam kruh. 😉

Por in njegove zdravilne učinkovine

Stari Egipčani, Grki in Rimljani so por uporabljali kot zdravilo, saj ima obilo pozitivnih lastnosti. S čajem so zdravili glavobole, zniževali vročino in zdravili črevesne težave. Z njim pa so si pomagali tudi pri pikih žuželk, saj zmanjšuje srbečico in oteklino po piku.

Uradna medicina mu danes priznava učinkovito nižanje krvnega tlaka, zdravljenje raka na prebavilih in zaviranje črevesnih parazitov. Pomaga pa tudi pri zniževanju ravni maščobe v krvi, revmatizmu, debelosti, zgagi, kroničnemu obolenju krvnih žil in hemoroidih.

Por vsebuje tudi ogromno beljakovin, vitaminov A, C, B1 in B6, mangana, železa in folne kisline. Deluje kot naravni antibiotik, poleg krvnega tlaka pa znižuje tudi holesterol, krepi imunski sistem in preprečuje nastajanje rakavih celic.

Porova juha

PinitPorova juha

Potrebujemo:

  • večji por
  • dva manjša krompirja
  • nekaj kosov starega kruha
  • vodo ali jušno osnovo
  • domača vegeta
  • sol, poper 
  • olivno olje
  • kisla ali sladka smetana (opcijsko)
  • drobnjak (opcijsko)

Priprava:

  1. Por očistimo, narežemo in ga na olivnem olju prepražimo, da postekleni. Med praženjem dodamo domačo vegeto. Če le-te nimamo, por med praženjem solimo.
  2. Ko postekleni zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo na listke narezan krompir in star kruh.
  3. Kuhamo 10 do 15 minut, toliko, da se krompir skuha.
  4. Ko je krompir kuhan, vse skupaj zmiksamo s palčnim mešalnikom, dodamo kislo ali sladko smetano, kar nam je ljubše.
  5. Na koncu  po želji dodamo še drobnjak in poper, v kolikor nam je všeč njegov okus, ter postrežemo. 
PinitPorova juha
PinitPorova juha

 

Me že spremljate na FB in IG?

0/5 (0 Reviews)
signature

Kaj misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
OPRAVIČILODanes nisem bila dobra mama!
Kremna porova juha – recept