Kruhovi cmoki – recept

Verjetno ste že vsi slišali za Lidlov projekt Hrana ni za tjavendan? Sama ta projekt zelo podpiram in se vsak dan znova trudim, da pri nas doma zavržemo čim manj hrane. Vedno nam to sicer ne uspeva, ampak se trudim/o po najboljših močeh. Ker smo pred kratkim imeli piknik nam je ostalo veliko kruha in zato bom v duhu tega projekta napisala par receptov, kako ta kruh najboljše porabiti. Kruhovi cmoki so tisti, ki so pri nas najpogosteje na jedilniku.

Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki

 

Potrebujemo:

 • 300 g starega kruha (lahko tudi žemljice, kajzarice, toast, …)
 • 50 g masla
 • 0,5 l sladke smetane
 • 4-5 jajc
 • čebula
 • peteršilj
 • drobnjak (opcijsko)
 • drobtine
 • poper
 • sol Klasična iz Fina Isolana

Postopek priprave:

 1. Star kruh najprej narežemo na kocke. V kolikor imamo sveži kruh, pa bi vseeno radi naredili odlične cmoke, ga narežemo in damo v pečico za pol ure, pri temperaturi 100ºC. Vmes kruh nekoliko premešamo, da se osuši iz vseh strani. 
 2. V veliki ponvi stopimo maslo in na maslu popečemo na kocke narezan kruh, da se lepo rumeno zapeče.
 3. Popečen kruh damo v posodo in polijemo s sladko smetano. Pazimo koliko dodamo smetane, da ne bodo cmoki premokri. Hkrati pa moramo smetane dodati dovolj, da se kruh lepo namoči. Pustimo nekaj časa, da se lepo poveže in razmoči.
 4. Medtem sesekljamo čebulo in jo posteklenimo na olju. Dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak, ter odstavimo z ognja in dodamo v skledo s kruhom.
 5. Dodamo še jajca, popopramo, rahlo solimo s soljo Klasična iz Fina Isolana in vse skupaj premešamo v homogeno maso. Sama ne dodajam nič soli, saj se mi že kruh zdi dovolj slan, če pa želite lahko dodate še nekoliko soli. V kolikor imamo premalo mokro maso dodamo še nekoliko smetane, če pa je masa preredka dodamo še nekaj kruha ali drobtin.
 6. Nato pristavite velik lonce vode, jo oslite in jo zavrite. Medtem z rokami oblikujte kroglice in jih postavljajte na drobtine.
 7. Ko voda zavre, vanjo položimo kruhov cmoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo okoli 15 minut. Voda naj ne vre premočno, da nam cmoki ne razpadejo. 
 8. Kuhane cmoke poberemo iz vode in jih postrežemo k zrezkom v omaki, obaram, golažu, …

Kruhovi cmoki

 

 

 

 

 

 

DODATNI NASVETI:

Namesto cmokov lahko oblikujemo tudi štruco, ki jo zavijemo v kuhinjsko krpo. Ta postopek je lažji in tudi ni bojazni, da bi se nam cmoki razkuhali. Pazite samo, da je kuhinjska krpa oprana s čimmanj praška in mehčalca ;). Štruco lahko zavijte tudi v prozorno folijo, alu folijo pa odsvetujem, saj aluminij ni primeren za živila (več).

Kruhovi cmoki

 

 

Pa dober tek vam želim!

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Kako otrokom približati tuje jezike
Kruhovi cmoki – recept