Aktivnosti za otroke v času korona virusa

Z današnjim dnem so šole zaprle svoja vrata. Glede na trenutno stanje v Sloveniji je to absolutna nuja, ampak starši smo ob tem postavljeni v nehvaležen položaj, saj nas večina mora v tem obdobju delati od doma, obenem pa krotiti naše male nadobudneže, ki so že tako prepolni energije. Da bodo otroci čim manj pred zasloni (takšnimi ali drugačnimi), sem pripravila nekaj idej za otroške aktivnosti, da bo življenje v prihodnjih dnevnih (ali morda tednih) nekoliko lažje.

1. Branje

Berite, berite in še enkrat berite! Branja ni nikoli preveč. Med poslušanjem pravljic otroška domišljija dela na 200% in z branjem jo pomembno vzpodbujate. Če so otroci starejši in že berejo ali se branja ravno učijo, je to še toliko bolj pomembno. V tem primeru sami vzemite svojo knjigo v roke in berite in otroci vam bodo sledili. Saj  veste, zgledi vlečejo.

P.S. Za prvošolčke je treniranje branja še kako pomembno v tem času odsotnosti iz šole!

Aktivnosti za otroke
Branje spodbuja domišljijo

2. Družabne igre 

Igrajte se z družabnimi igrami. Družabne igre so zabavne in kar je še boljše, spodbujajo otrokovo koncentracijo. O tem sem že pisala, članek pa si lahko prebereš tukaj. Naša mulca obožujete prav vse igre, ki jih že imamo doma in verjemite mi, ni jih malo! Če vam jih primanjkuje, si lahko ogledate ogromno izbiro na spletni trgovini Dexy.co, kjer imajo trenutno celo do 25% popusta na vse družabne igre. Naročite in naslednji dan jih dobite domov!

Aktivnosti za otroke
Družabne igre so vedno dobra ideja

3. Otroške igre

Se še spomnite svojih iger, ki ste se jih igrali kot otroci? Npr. gumitvist, ristanc, zemljo krast, kdo se boji črnega moža, gnilo jajce in še ostale? No, sedaj je čas, da jih pokažete vašim otrokom! Če nimate idej ali ste jih že pozabili, jih veliko najdete tudi v knjigi Domišljija odkriva tvojo igrivost, ki jo je napisala Tjaša Lončar. Naročite jo lahko preko spleta tukaj in zagotavljam vam, da boste imeli za več kot 14 dni dela!

Aktivnosti za otroke
Igrajte igre, ki ste se jih vi igrali kot otroci

4. Vsakdanja opravila

Otroke vključite v vsakdanja opravila. Naj vam pomagajo pri pospravljanju, pripravljanju mize, zlaganju posode v stroj in iz stroja, likanju in kuhanju. V moji zbirki receptov  najdete en kup idej in večina jih je zelo enostavnih, zato jih lahko, z nekaj vaše pomoči, pripravijo tudi otroci. Napišite jim recept na list in naj se sami poskusijo v kuhanju ali pečenju

5. Ustvarjanje 

Ustvarjajte, ustvarjajte in še enkrat ustvarjajte. V rubriki Ustvarjalnica vas čaka ogromno idej kaj lahko ustvarite in se obenem tudi odlično zabavate. Spodaj samo nekaj izmed idej:

Ustvarjanje
Ustvarjanje

Lahko pa sledite tudi socialnim omrežjem in kadarkoli v naslednjih tednih napišite pisemce,  narišete risbico za otroka/odraslega v bolnišnici, za prodajalko, poštarja, policista, zdravnike, medicinske sestre … Slikajte in objavite v story ali na svoj zid, pri tem pa uporabite hashtag #vsebodobro in tag-ajte profil @coronaslovenia, ki bo delil in objavil vse vaše risbice vsvojih storiyih ali na zidu. 

6. Igrajte se šolo

Lahko se igrate šolo tudi, če (še) niste v šoli. Šoloobvezni otroci bi naj z današnjim dnem dobili gradivo za predelovanje doma, ampak zaenkrat je ta ukrep preklican, vsaj do 23. 3. 2020. No, vsaj v naši šoli je tako. Kljub temu pa to ne pomeni, da se šole ne morem igrati doma. Kar nekaj založb je namreč brezplačno ponudilo dostop do gradiv za osnovnošolce:

Veliko teh gradiv je uporabnih tudi že nekoliko prej, zato se jih lahko poslužujete tudi pri mlajših, npr. 5-letnikih. Za mlajše mulčke pa lahko nekaj gradiva najdete tudi na mojem blogu tukaj.

Poišči besede - dinozavri
Poišči besede – dinozavri

7. Pospravljajte

Končno lahko postorite v hiši vse, za kar vam je sicer zmanjkovalo časa. Obrnite pohištvo v otroški sobi in jo tako malce spremenite, otroci pa naj vam pri tem aktivno pomagajo. Skupaj preglejte vse igrače, jih nekaj odstranite ter pripravite za podaritev. Lahko pregledate vsa njihov oblačila in uredite vse omare. Pospravite okoli hiše, po balkonu, po najbolj oddaljenem predalu. 

8. Glasbena zabava

Otroci obožujejo glasbo, ples in petje. Pripravite jim plesno zabavo ali popoldan karaok. Pomagajte se jim obleči kakor njihove najljubše zvezde in uživajte v predstavi. Lahko pa jih naučite igrati na kakšen instrument, ki ga igrate tudi sami. Ste že kdaj ustvarili lasten inštrument? Poglejte ideje in navodila!

9. Photo session

Pripravite nekaj kreativnih elementov, kot so božične kapice, jelenčkovi rogovi, klovnovski klobuki in očala ali kakšna posebna oblačila in se igrajte fotografe. Otroci obožujejo fotografiranje, če lahko fotografije takoj vidijo. V kolikor so vaši otroci že večji, jim lahko prepustite pravi fotoaparat, mlajši pa lahko fotografirajo s kakšnim odsluženim pametnim telefonom. Zagotovim vam lahko, da se bodo noro zabavali, hkrati pa boste imeli kakšno noro družinsko fotografijo. 

Namig: Iz nastalih fotografij izdelajte CEWE foto knjigo, pri tem pa izkoristite trenutno akcijo: oblikujte 50 strani, plačjate pa jih samo 26. Sedaj je pravi čas za izdelavo foto knjige, pri čemer vam lahko pomagajo tudi mulci, saj je oblikovanje zelooo preprosto. Akcija traja do 31.3., zato pohitite!

10. Telovadite

Zadnja, ampak najbolj pomembna točka, je zagotovo telesna aktivnost. Pojdite na sprehod na kakšen neobljuden hrib, v gozd, na kolo. Kamorkoli, le da ste na zraku! Če imate dvorišče, si postavite improviziran gol in igrajte nogomet ali rokomet, skupaj naredite koš za košarko ali mrežo za odbojko. Pojdite rolat. Mulca sem vključila v svoj jutranji ritual, tj. joge. Otroci so navdušeni, če jim nekdo kaže vaje, za katere ideje lahko dobite tudi na Youtube in tako telovadite skupaj.

Resno, telesna aktivnost je izredni pomembna v tem času omejitev!

Aktivnosti za otroke
Odpravite se v gozd

 

Najpomembneje pri vsem skupaj pa je OSTATI DOMA, oziroma v čim večji izolaciji. Izogibajte se kakršni koli gneči, ne hodite na igrišča in na obljudene predele. Izkoristite gozd in naravo ter družbo drug drugega.

Če vam bo zmanjkovalo idej, pokukajte na moj IG profil, kjer bom v story-ih dnevno objavljala kaj počnemo. Morda dobite kakšno novo idejo.

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.