Foto knjiga najlepše darilo

Fotografiram že od svojega 18. leta, ko mi je oče podaril Nikonov SLR fotoaparat. Torej polnih 23 let. In verjeli ali ne, še vedno imam doma shranjene vse negative, ki sem jih kdaj posnela. Vse kronološko urejeno, skupaj z index printi, kar sem nadaljevala tudi v študenstkih letih, ko sem kupila prvi digitalni fotoaparat. Folder z naslovom dogodka, v njem pa vse uspele fotke, vse skupaj pa prekopirano na zunanji disk, za primer okvare računalnika. Vse do prihoda mojih dveh škratov sem bila pridna in vestna, nato pa …

Starš fotograf

Prihod otrok je eden od človekovih vrhuncev v življenju, zato je razumljivo, da želimo zabeležiti vsak njihov korak, gesto, dogodek, vse pomembne, pa tudi nepomembne trenutke. Fotk posnamemo 1000x več, kot pred tem. In čas… tega nam kronično primanjkuje skoraj tudi za osebno higieno, kaj šele za urejanje posnetih fotk. Kar naenkrat se znajdemo s kupom fotk in nič časa, da bi s fotkami kaj naredili, razen, ko jih prekopiramo na računalnik, da bi sprostili pomnilnik telefona za nove fotke.

In potem je nastopil dan…

…ko se mi je sesul računalnik. Sredi “belega dne” je prenehal delovati. Diagnoza? Odpoved trdega diska! Sprva me ni preveč prizadelo, vse dokler se nisem spomnila na fotke otrok. “Kaaaj?! Vse fotke so šle?!” Razen manjšinskega dela fotk na telefonu, sem ostala popolnoma brez otroških fotk prvih treh let.

Edina sreča pri vsem je bila, da moj mož, sicer fotograf, za svoje fotke skrbi kakor za svoja otroka in so nama ostale vsaj njegove. Šola? Ja, bila je prekleto dobra in draga. Od tedaj si periodično vzamem čas, fotke prenesem na računalnik in zunanji disk, na Google Drive pa imam zakupljen dodatni prostor, kamor se sinhronizirajo fotke iz telefona.

Fotografije dobijo spominsko vrednost šele na papirju

Fotke, nama z možem, predstavljajo dragocen spomin zato so za naju nenadomestljive. Fotke nas spominjajo na kraje, ki smo jih videli in razne prigode, ki smo jih doživeli. Hkrati pa nas spominjajo na ljudi, ki smo jih srečali in še mnoge druge stvari, ki so zaznamovale naše življenje. Zato sem od sesutja računalnika naprej tudi zelo vesta pri razvijanju le-teh. Enkrat letno razvijem fotografije za celo leto nazaj.

Letos pa sem se odločila da natisnem foto knjigo. Za foto knjigo sem se odločila, ker mi urejanje foto albumov vzelo precej več časa, kot sem ga porabila za urejanje foto knjige. Pri albumu morem najprej izbrati fotografije, jih prenesti na USB in nesti razviti v foto studio. Vem, da se da fotografije razviti preko spleta, ampak midva sva do sedaj vedno razvijala fotografije v formatu 13*18 cm, obvezno z belim robom. Ta vrsta fotografij pa ni standardna, zato nikoli ne vem kakšen bo rezultat in še cena je včasih precej zasoljena. Zato sva jih vedno razvijala v lokalnem foto studiu, kjer sva vedel, da bodo točno takšne, kot vsa jih poslala v tisk.

Foto knjiga CEWE

Foto album ali foto knjiga

Letos nisem nikjer našla neke normalne cene za foto albume v formatu 13*18 cm in zato sem se odločila, da pri CEWE natisnem foto knjigo. Oblikovanje mi je vzelo okoli 2 uri časa in foto knjiga je bila končana. S tem, da sem vsako stran oblikovala sama po svoje. Program ima namreč tudi opcijo, da ti sam postavi celotno foto knjigo.

Prednost pri foto knjigi mi je tudi to, da mi ni treba opisov pisati na roke. Že od zadnjega izpita na faksu namreč skoraj da ne pišem več na roke. Nikoli nisem niti imela neke estetske pisave, zato pri naših albumih manjkajo opisi, ki jih pri pregledovanju kar pogrešam. In to mi je pri foto knjigi res prednost, da lahko vse opise dodam že v samem programu. Izberem lepo pisavo in naredim lične opise pri fotografijah, ki to potrebujejo. Nikoli pa ne pretiravam. Ponavadi napišem, ob začetku meseca datum ali pa ob začetku kakšnega pomembnega izleta ali dogodka krajši opis in nato notri nanizam fotografije.

Poleg tega mi foto knjiga nudi več kreativnosti. Fotografije sem lahko dodajala večje ali manjše odvisno od pomembnosti. Na nekaterih straneh je tako samo 1 fotka, na drugih pa jih je 10. 

Foto knjiga
Zabava ob gledanju foto knjige

Zakaj sem se odločila ravno za CEWE

Prvi razlog, zakaj sem foto knjigo naročila pri CEWE Slovenija je sigurno kvaliteta tiska. Lani nisem imela nobene ideje kaj podariti najožjim sorodnikom za praznike, zato sem naročila 3 manjše foto knjige, ki sem jim jih poslala direktno na dom. Po prejemu darila, so me vsi v joku klicali, da kako čudovito darilo je prinesel Božiček. Jaz pa sem videla kakšen je tisk in zato sem bila prepričana, da bo CEWE foto knjiga zagotovila tudi moje potrebe. In lahko rečem samo to, da je končni izdelek nad pričakovanji.

Druga stvar, ki mi je bila pomembna je format foto knjige. Želela sem namreč veliko 30*30 foto knjigo z več kot 100 stranmi. Takšne velikost nudijo tudi nekateri drugi ponudniki ampak se zaplete pri ploski vezavi. Ploska vezava namreč pomeni, da lahko foto knjigo popolnoma razpremo, ne glede na to na kateri strani smo. Tako da tudi če natisnemo eno fotografijo na obeh straneh, je fotografija popolna. Ostali ponudniki tega namreč ne omogočajo in v tem primeru zgubiš 1-2 cm sredine fotografije. Meni to ne pride v poštev, saj mi je kakšna fotografije res pomembna in jo želim natisniti čez obe strani. Hkrati pa je pri tem pomembno tudi, da mi fotografije natisnejo v živi rob.

Klasična vezava foto knjige
Klasična vezava foto knjige
Ploska vezava foto knjige
Ploska vezava foto knjige

Tretji pomembni dejavnik pa je bil sigurno papir. Ostali ponudniki večinoma tiskajo na navadni papir, kar mi za fotke nikakor ne pride v poštev Pri CEWE Slovenija pa sem foto knjigo natisnila na foto papir s sijajnim premazom, zato so fotke kot iz foto studia. Hkrati pa se res enostavno obriše, če slučajno kakšni otroški prstki stran preveč popackajo ;).

Foto knjiga CEWE
Obožuje gledanje fotk

Pri vseh zahtevah, ki sem jih imela, so mi je edino pri CEWE Slovenija nudili popolno foto knjigo, zato je bil izbor seveda jasen. In glede na kvaliteto foto knjige, ki sem jo prejela, lahko rečem, da bom tudi v prihodnje svoje foto knjige tiskala izključno pri CEWE Slovenija saj so me prepričali tako s kvaliteto kot s ceno.

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
10 predlogov za Valentinova darila
Foto knjiga najlepše darilo