Kako izboljšati otrokovo koncentracijo?

Septembra, ko smo pričeli s šolo sem bila presrečna, da sta fanta končno napredovala na višji nivo. V vrtcu jima je bilo namreč že nekaj časa dolgočasno, saj sta abecedo poznala že od četrtega leta, številke od tretjega, osnovne računske operacije so jima jasne do številka 20, z abakom pa do 100. Zato smo se šole vsi skupaj res veselili. Tudi hujših težav nisem pričakovala, a glej ga zlomka, hitro se nam je zalomilo. Pa niti ne pri snovi, ampak pri delanju domačih nalog. Fanta imata kar precej domače naloge in tukaj nastane problem, saj imata nekoliko slabšo koncentracijo. Težko sta namreč zbrana več kot pol ure v kosu. Vem, da je to za 6 letne otroke, kar precejšnja koncentracija, ampak naloga velikokrat v pol ure ni končana, zato bi bilo nujno, da jima koncentracijo podaljšam.

Kako izboljšati otrokovo koncentracijo?

Zato sem začela premišljevati, kako naj jima izboljšam in podaljšam koncentracijo. Koncentracije je namreč sposobnost, da svojo pozornost posvečamo točno določeni stvari/temi določen čas. Pri čemer seveda izključimo vse ostale dejavnike. Medtem, ko je pozornost telesna funkcija, ki nam je prirojena in nam omogoča sposobnost koncertiranja. Koncentracije je torej nadzorovanje pozornosti.

Družabne igre

V iskanje odgovorov sem se seveda najprej zatekla na internet in prebrala kar nekaj dobrih člankov na temo koncentracije in pozornosti otrok, med vsemi pa me je najbolj navdušil članek, ki ga najde tukaj. Vsi članki, pa so poudarjali, da se lahko koncentracije naučimo. »Ampak kako naj otroke naučim koncentracije?«, je bil stavek, ki mi je prvo padel na glavo. Vse vaje, ki so opisane na internetu, namreč niso bile najbolj primerne za otroke ali pa niso bile dovolj zabavne za 6-letnike. Kmalu za temu pa sem odkrila tudi odgovor! Z družabnim igrami seveda. Kako lažje uriti spomin, koncentracijo in pozornost, pri otroku, kot z družabnimi igrami. Zato sem v spletni trgovini Dexyco takoj naročila nekaj dodatnih družabnih iger, poleg klasičnih iger, kot so Spomin, Jenga, Človek ne jezi se in Črni peter, ki smo jih že imeli doma. Dodatno sem naročila še igre kot so: Dinomino, Pot okoli sveta, Operacija pobegRazbijalec kod, Tik Tak bum in Activity.

Družabne igre
Operacija pobeg
Družabne igre
Pot okoli sveta

Večerna rutina

Ob vsej količini družabnih igre, ki jih imamo sedaj doma, se je zelo spremenila naša večerna rutina. Namesto, da fanta gledata risanko, vsak večer igramo kakšno drugo družabno igro. Trenutno najrajši igramo Dinomino, Jengo in Activity. Zaenkrat so nam družabne igre pripomogle k boljši komunikaciji, kako bo glede koncentracije pa vam poročam po novem letu. Ostale družabne igre, ki sem jih naročila v spleteni trgovini Dexy co bosta fanta namreč dobila od treh dobrih mož, ki prihajajo v decembru. Jaz pa že komaj čakam hladne zimske večere, ki jih bomo preživeli ob oblici smeha in dobre volje.

Družabne igre
Dinomino

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

 

Članek je nastal v sodelovanju s spleteno trgovino Dexy co.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
#NekajZaMamice – drugi izziv
Kako izboljšati otrokovo koncentracijo?