Rižota s kozicami

Obožujem rižote. Kakršne koli. Se pa na mojem jedilniku znajdejo predvsem zelenjavne in morske, sigurno pa je moja najljubša rižota s kozicami. Moja obsesija z rižotami sega še v čas študentskih let, ko še nisem imela pojma o kuhanju. Prvo rižoto sem pripravila celo tako, da sem najprej skuhala riž in nato morske sadeže. Bila je popolnoma brez okusa, ampak sem bila vseeno tako ponosna, kot da bi pripravila vsaj 3 hodni meni v top restavraciji. 😛

Ja, kot študentka, res nisem imela veliko izkušenj s kuho. Čeprav moram priznati, da mi je bilo kuhanje vedno v veselje. Mogoče sem ravno zato razvila to mojo strast do kuhanja. Predvsem, pa mi je bilo vedno všeč, da mi je večina stvari vedno uspela. Ponavadi je celo tako, da mi stvar v prvo boljše uspe, kot potem, ko hočem recept ponoviti. Zato je dosti mojih najbolj uspelih receptov nenapisanih, ker jih potem enostavno ne znam več poustvariti do te mere, kot sem jih pripravila prvič.

No, rižota s kozicami sigurno ni ena izmed teh, saj jo vedno pripravim popolno in fantje jo obožujejo. Ko namreč na mizo postavi katero izmed drugih rižot že kar malo vihajo nosove, pravijo namreč, da je riž pri nas prepogosto na mizi. Očitno sem bila v prejšnjem življenju rojena nekje na vzhodu. 😉 No pa poglejmo recept za tole vrhunsko rižoto.

Rižota s kozicami – potrebujemo

 • olivno olje
 • čebula
 • riž
 • kozice
 • belo vino
 • česen
 • peteršilj
 • paradižnik ali paradižnikova mezga
 • sol Luštna iz  Fina Isolana
 • poper
 • košček masla in
 • po želji riban parmezan

Rižota s kozicami – priprava

 1. Riž res dobro speremo pod mrzlo vodo, segrejemo olivno olje in nasekljamo čebulo.
 2. Na vročem olju prepražimo čebulo, da postekleni in dodamo riž. Tudi riž pražimo toliko časa, da postekleni. Jaz si za praženje riža vedno vzamem precej časa. Sigurno 5-10 minut in to je tudi ključ, do res dobre rižote, ki ni lepljiva.
 3. Med praženjem dodamo kozice in pražimo še nekaj časa. Sesekljamo česen in peteršilj, ter pogrejemo vodo.
 4. Ko riž in kozice res dobro prepražimo dodamo česen in peteršilj, ter zalijemo z vinom, takoj ko česen zadiši.
 5. Ko riž vpije vso vino, pričnemo z dolivanje vode. Rižoto med tem čim več mešamo. Nato dodamo paradižnik¹, žličko soli z začimbami, ki se imenuje Luštna² in popopramo. 
 6. Riž kuhamo 15 minut in medtem prilivamo vodo in čim več mešamo. Po 15 minutah kuhanja, dolijemo še nekoliko vode, dodamo košček masla, ugasnemo štedilnik, rižoto pokrijemo in pustimo 5 minut. Občasno še nekoliko premešamo.
 7. Pred serviranjem dodamo riban parmezan, ali pa pustimo da si ga vsak doda po okusu.

Rižota s kozicami

Rižota s kozicami

Rižota s kozicami

Pa dober tek vam želim!

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

 

NAMIGI:

 1. Sama v rižote vedno dodajam neke vrste paradižnikovo mezgo, ampak jo pripravim doma. Ko je paradižnika preveč, ga zmiksam in kuham toliko časa, da povre vsa voda, ki je v paradižniku. To nato dodam v modelčke za led in zamrznem. Nato po potrebi jemljem iz zamrzovalnika. Ko mi ga zmanjka, pa kupim bio pasiran paradižnik v Hoferju in zamrznem na enak način. V skrajni sili lahko dodate tudi navadno paradižnikovo mezgo iz tube, ampak pazite pri doziranju.
 2. Od začimb uporabim samo sol z začimbami od Fina Isolana, ker so mi res vrhunske. Najrajši dodam Luštno, ki s svojo nežnostjo in igrivostjo popestri vse jedi blažjega okusa in se poda k vsaki jedi. Všeč mi je, ker ne prekrije okusov ampak pusti vsem aromam, da razvijejo svoje nežne nianse.  Jedem doda nežne cvetne arome in pomaga, da razvijejo prijetno sladkobo. 
Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Mini limonine tortice
Rižota s kozicami