Klapavice na buzaro

Mmmm klapavice na buzaro so ena izmed jedi, ki jih pripravim vedno, ko sva z dragim sama doma. Pa ne zato, da jih otrokoma ne privoščim, ampak zato, ker jih ne marata. Pa tudi zato, ker sama ne jem mesa in tako večji del moje kuhe zahteva pripravo dveh različnih obrokov. Zato vsaj, ko sva sama doma pripravim nekaj, kar je primerno za oba.

Mesa ne uživam že nekaj let, nikakor pa se ne morem upreti morskih stvarem. Ribe in morske sadeže naravnost obožujem. Občasno sicer z otrokoma o tem poteka debata, zakaj ne jem mesa, kljub temu pa jem ribe. Sicer nimam dobrega odgovora, ampak meso se mi je prej uprlo zaradi okusa in vonja, kot pa iz etničnih razlogov. Ampak o tem kdaj drugič, danes vam želim izdati recept za najboljše klapavice na buzaro, s katerimi boste navdušili prav vsakega. 😉

Klapavice na buzaro – potrebujemo

 • 2 kg klapavic¹  (zadostuje za 2-3 osebe)
 • olivno olje
 • večjo čebulo
 • par strokov česna
 • peteršilj
 • 2 dl belega vina
 • drobtine
 • paradižnik ali pelate iz konzerve
 • sol z začimbami Morska od Fina Isolana
 • poper po okusu

Klapavice na buzaro – priprava

 1. Klapavice najprej preberemo in jih dobro operemo. Vse tiste, ki niso zaprte ali se bo dotiku ne zaprejo zavržemo. Ostale res temeljito oščetkamo in operemo pod mrzlo vodo. Nato pa jih, za pol ure, namočimo v mrzlo vodo in počakamo, da izločijo sol. V kolikor tega ne naredimo bo buzara precej preslana.
 2. V večji lonec dodamo olivno olje na katerem prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni dodamo klapavice, zalijemo z vinom in pokrijemo. Dušimo toliko časa, da se klapavice odprejo, vmes pa večkrat premešamo ali potresemo posodo.
 3. Ko se klapavice odprejo, dodamo na drobne koščke narezan paradižnik, ki smo ga olupili ali pločevinko pelatov. Dobro premešamo in dušimo še nekaj časa in nato dodamo nasesekljan česen in peteršilj.
 4. Ko česen zadiši, lonec premaknemo stran s štedilnika in ven poberemo školjke. Tiste, ki se niso odprle takoj zavržemo, omako pa postavimo nazaj na štedilnik.
 5. Dodamo drobtine in začinimo po okusu. Sama dodam manjšo žličko soli z začimbami, ki se imenuje Morska¹ od Fina Isolana in nekaj popra. Omako kuhamo 1-2 minuti, dodamo školjke in postrežemo s svežim kruhom.

Klapavice na buzaro

Klapavice na buzaro

Klapavice na buzaro

Pa dober tek vam želim!

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

NAMIGI:

 1. Na enak način lahko pripravimo tudi druge školjke ampak klapavice ali dagnje, kot jih tudi nekateri imenujejo, so najcenejše in v večini primerov imajo tudi samo te na zalogi. Sem pa enkrat na enak način pripravljala tudi vongole, ki so bile prav tako čudovite.
 2. Od začimb uporabim samo sol z začimbami od Fina Isolana, ker so mi res vrhunske in poper. Najrajši dodam Morsko, ki s svojo aromo jedem doda nežne cvetne arome in pomaga, da razvijejo prijetno sladkobo. Seveda pa pri doziranju precej pazim, saj je lahko sama omaka slana že zaradi klapavic. Je pa prednost teh začimb ravno v tem, da je v njih več začimb kot soli in lahko z njimi resnično dobiš božanske okuse.
Z ljubeznijo,
signature

Deli

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.