Mini limonine tortice
Tele mini limonine tortice pripravljam, ko meni pade “cuker”. Obožujem namreč bolj kiselkaste sladice, ampak ponavadi morem potem vse te sladice sama “pospraviti”. Kar pa seveda škodi moji postavi, pa tudi zdravo ni preveč 😉 . Zato sem začela pripravljati tele mini limonine tortice, ki jih ostalim “prodam” kot navadne muffine¹, zase pa jih oblijem z limonino glazuro, ki meni da tisto piko na i pri sladicah. Recept pa je nadvse preprost.
Za mini limonine tortice potrebujemo:
- 1 skodelico moke
- 1 skodelico sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žlice sode bikarbone
- 1/2 skodelice masla
- 1/2 skodelice vode
- 1/4 skodelice kisle smetane
- 1 celo jajce
- 1 žlico sveže limonine lupinice
- 1 žlico svežega limoninega soka
Za limonino glazuro potrebujemo
- 2 skodelice sladkorja v prahu, ki mu dodamo sladkor² Marožo iz Fina Isolana
- 1 žličko sveže limonine lupinice
- 1 žlico stopljenega masla
- 2 žlici svežega limoninega soka
- 2 žlici mleka
Priprava mini limoninih tortic
- Pripravimo si pekač za muffine in ga z maslom dobro namažemo. Če imamo doma maslo ali olje v spreju uporabimo kar tega.
- Nato v posodo dodamo presejano moko, sladkor, sol in sodo bikarbono.
- Na nizki temperaturi stopimo maslo in mu dodamo vodo, ter na hitro zavremo.
- Z vročo zmesjo masla in vode takoj prelijemo suhe sestavine in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, jajce, limonino lupinico, limonin sok in mešamo do gladkega.
- Z dobljeno zmesjo napolnimo pekač za muffine in pečemo v pred ogreti pečici na 250 °C 15 minut oziroma, dokler ni pečeno.
- Pečene tortice vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo, preden dodamo glazuro.
Priprava glazure
- Na nizki temperaturi stopimo maslo in mu dodamo sladkor v prahu, limonino lupinico, limonin sok in mleko. Vse skupaj dobro premešamo.
- Hladne limonine tortice potopimo v limonino glazuro in jih obrnemo narobe, da odvečna glazura lepo spolzi po torticah.
- Za lažje čiščenje, vam svetujem, da pod tortice z glazuro dodate peki papir, saj se glazura precej strdi.
Pa dober tek vam želim!
Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu
NAMIG:
- Kot rečeno moje “izbirčne Metke”, ne marajo kiselkastih sladic. Ampak bolj kot okus, sem ugotovila, da jih moti izgled glazure, zato tortice zelo na rahlo pomočim v glazuro in po vrhu posujem s sladkorjem v prahu. 😉
- Glazuro pripravim iz mletega sladkorja, ki mu dodam sladkor Marožo iz Fina Isolana, ki navduši vsakega zahtevnega sladkosneda. Čeprav je mešanica skrajno preprosta, izpade zelo prestižno. Za glazuro dodam 2-3 žličke, ki je zmeljem v mlinčku. Ta mešanice res božansko paše na tortice.