Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Svet nam vsem ponuja toliko stvari, 
če le imamo oči, da vidimo, 
srce, da ljubimo in 
roke, s katerimi si vse to naberemo ... (Lucy Maud Montgomery)

Svet nam vsem ponuja toliko...

Brez navdušenja se ne da doseči nič veličastnega. (Ralph Waldo Emerson)

Brez navdušenja se ne da...

Samo ljubezen lahko združi ljudi na tak način, 
da jih izpolni in naredi popolne, saj jih le ona lahko popelje 
in združi v tistem, kar je najgloblje v njih. (Pierre T. de Chardin)

Samo ljubezen lahko združi ljudi...

Biti moramo pripravljeni, 
da se odpovemo življenju, ki smo ga načrtovali, 
da bi zaživeli življenje, 
ki čaka na nas. (Joseph Campbell)

Biti moramo pripravljeni,  da se...

Ringlojeva pita

Posted on 2 min. branja
Zadnjič me je moja mama založila z nekaj kilogramov ringlojev. Nekaj smo jih uspeli pojesti, večina pa se mi jih je potikala po hladilniku in pojma nisem imela, kam naj z njimi. Tako je padla ideja: kaj pa, če pripravim pito? In res sem se je lotila. Ne boste verjeli, kako čudovita je – odlično kisla, obenem pa ravno prav sladka. Sama namreč obožujem “kisle” sladice in zato mi je tale pita res pisana na kožo. Porabila sem približno kilogram ringlojev, ostale pa sem spravila v skrinjo, da bom lahko tole okusno pito pripravila še kdaj. Lani sem vse ringloje sicer porabila v kompotih, letos bodo pa sigurno pristali v piti.

Ringlojeva pita

Za testo potrebujemo:

  • 150 g pirine bele moke
  • ščepec soli
  • 0,5 pecilnega praška
  • 70 g hladnega masla
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce

Priprava testa:

  1. V skledo presejemo moko, ki ji dodamo pecilni prašek. 
  2. Dodamo na kocke narezano mrzlo maslo in ga z rokami na hitro vgnetemo v moko in pecilni prašek, da dobimo kot nekakšne drobtine.
  3. Nato dodamo jajce in sladkor te vse skupaj pregnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.

 

Za nadev potrebujemo:

  • 3 dl kisle smetane
  • 3 dl maskarponeja
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 1 kg ringlojev

Priprava nadeva:

  1. Medtem ko hladimo naše testo pripravimo nadev. Najprej operemo in razkoščičimo ringloje. Damo jih na cedilo, da se dobro odcedijo.
  2. Medtem v skledo dodamo vse ostale sestavine in jih z mešalnikom dobro premešamo.

Priprava pite:

  1. Vzamemo pekač za pite in po dnu razporedimo testo. (Če bomo testo delali iz pirine moke, se moramo potruditi z rokami, saj se pirina moka nekoliko drugače “obnaša” kot pšenična. Če pa delamo pito iz pšenične moke, si lahko pri valjanju testa pomagamo z valjarjem.)
  2. Ko razporedimo testo po pekaču nanj dodamo odcejene ringoje.
  3. Čez dodamo zmešane ostale sestavine za nadev.
  4. Pito damo v ogreto pečico na 180°C in jo pečemo okoli 1 ure.
  5. Pečeno pito vzamemo iz pečice in počakamo, da se nadev popolnoma ohladi in strdi in nato postrežemo pito.

 

Pinit
PinitRinglojeva pita

 

Mi že sledite na FB in IG?

0/5 (0 Reviews)
signature

Kaj misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Ideja za nedeljski izlet – Kamp Nadiža
Ringlojeva pita