Ringlojeva pita
Zadnjič me je moja mama založila z nekaj kilogramov ringlojev. Nekaj smo jih uspeli pojesti, večina pa se mi jih je potikala po hladilniku in pojma nisem imela, kam naj z njimi. Tako je padla ideja: kaj pa, če pripravim pito? In res sem se je lotila. Ne boste verjeli, kako čudovita je – odlično kisla, obenem pa ravno prav sladka. Sama namreč obožujem “kisle” sladice in zato mi je tale pita res pisana na kožo. Porabila sem približno kilogram ringlojev, ostale pa sem spravila v skrinjo, da bom lahko tole okusno pito pripravila še kdaj. Lani sem vse ringloje sicer porabila v kompotih, letos bodo pa sigurno pristali v piti.
Ringlojeva pita
Za testo potrebujemo:
- 150 g pirine bele moke
- ščepec soli
- 0,5 pecilnega praška
- 70 g hladnega masla
- 70 g sladkorja
- 1 jajce
Priprava testa:
- V skledo presejemo moko, ki ji dodamo pecilni prašek.
- Dodamo na kocke narezano mrzlo maslo in ga z rokami na hitro vgnetemo v moko in pecilni prašek, da dobimo kot nekakšne drobtine.
- Nato dodamo jajce in sladkor te vse skupaj pregnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Za nadev potrebujemo:
- 3 dl kisle smetane
- 3 dl maskarponeja
- 2 rumenjaka
- 100 g sladkorja
- 1 kg ringlojev
Priprava nadeva:
- Medtem ko hladimo naše testo pripravimo nadev. Najprej operemo in razkoščičimo ringloje. Damo jih na cedilo, da se dobro odcedijo.
- Medtem v skledo dodamo vse ostale sestavine in jih z mešalnikom dobro premešamo.
Priprava pite:
- Vzamemo pekač za pite in po dnu razporedimo testo. (Če bomo testo delali iz pirine moke, se moramo potruditi z rokami, saj se pirina moka nekoliko drugače “obnaša” kot pšenična. Če pa delamo pito iz pšenične moke, si lahko pri valjanju testa pomagamo z valjarjem.)
- Ko razporedimo testo po pekaču nanj dodamo odcejene ringoje.
- Čez dodamo zmešane ostale sestavine za nadev.
- Pito damo v ogreto pečico na 180°C in jo pečemo okoli 1 ure.
- Pečeno pito vzamemo iz pečice in počakamo, da se nadev popolnoma ohladi in strdi in nato postrežemo pito.
Leja
14 julija, 2024Zakva je to tekoča driska.