Ringlojeva pita

Zadnjič mi je moja mama dala par kilogramov ringlojev. Nekaj smo jih uspeli pojesti, velika večina pa se mi jih je potikala po hladilniku in pojma nisem imela kaj naj naredim iz njih. Potem pa sem dobila idejo, kaj pa če pripravim pito? In sem se je res lotila. In ne boste verjeli čudovita je. Ravno prav kisla in ravno prav sladka. Sama namreč obožujem “kisle” sladice in zato mi je tale pita res pisana na kožo. Porabila sem približno kilogram ringlojev, druge pa sem spravila v skrinjo, da bom lahko tole okusno pito pripravila še kdaj. Lani sem vse ringloje sicer porabila v kompotih, letos bodo pa sigurno pristali v piti.

Ringlojeva pita

Za testo potrebujemo:

  • 150 g pirine bele moke
  • ščepec soli
  • 0,5 pecilnega praška
  • 70 g hladnega masla
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce

Priprava testa:

  1. V skledo presejemo moko, ki ji dodamo pecilni prašek. 
  2. Dodamo na kocke narezano mrzlo maslo in ga z rokami na hitro vgnetemo v moko in pecilni prašek, da dobimo kot nekakšne drobtine.
  3. Nato dodamo jajce in sladkor te vse skupaj pregnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.

 

Za nadev potrebujemo:

  • 3 dl kisle smetane
  • 3 dl maskarponeja
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 1 kg ringlojev

Priprava nadeva:

  1. Medtem ko hladimo naše testo pripravimo nadev. Najprej operemo in razkoščičimo ringloje. Damo jih na cedilo, da se dobro odcedijo.
  2. Medtem v skledo dodamo vse ostale sestavine in jih z mešalnikom dobro premešamo.

Priprava pite:

  1. Vzamemo pekač za pite in po dnu razporedimo testo. (Če bomo testo delali iz pirine moke, se moramo potruditi z rokami, saj se pirina moka nekoliko drugače “obnaša” kot pšenična. Če pa delamo pito iz pšenične moke, si lahko pri valjanju testa pomagamo z valjarjem.)
  2. Ko razporedimo testo po pekaču nanj dodamo odcejene ringoje.
  3. Čez dodamo zmešane ostale sestavine za nadev.
  4. Pito damo v ogreto pečico na 180°C in jo pečemo okoli 1 ure.
  5. Pečeno pito vzamemo iz pečice in počakamo, da se nadev popolnoma ohladi in strdi in nato postrežemo pito.

 

Ringlojeva pita

 

Mi že sledite na FB in IG?