Soča ali Nadiža

Lani poleti, ko je obala gorela od vročine in nas samo sladoled ni ohladil, smo se odpravili ohladit nekam na Sočo ali Nadižo. Soča naša smaragdna reka, ki kar vabi v svoje tolmune se je nam zdela prava izbira, kljub temu, pa je bila naša končna destinacija Nadiža.

Naš prvi postanek je bil Kanal bo Soči. Kanal je majhno srednjeveško mestece, ki se nahaja v osrednjem Posočju. Mesto se razteza na dva bregova, ki sta povezana s kanalskim mostom. Starejši udeleženca smo popili kavico, mladina pa se je zabavala na plaži, v bližini mosta in uživala v svežem zraku in neokrnjeni naravi. Ker je bilo sonce še nizko na nebu, smo se kopanju zaenkrat še odpovedali in nadaljevali pot proti Kobaridu.

Kanal ob Soči (vir: internet)

Vožnja do Kobarida je minila v tišini saj smo bili vsi navdušeni nad naravo, ki nas je obkrožala. Temperatura Soče v Kanalu nas je nekoliko presenetila, zato smo po poti do Kobarida brskali, kam drugam bi se lahko šli kopat, saj Soča za to ni bila primerna. Odkrili smo, da je v bližini Kobarida tudi reka Nadiža, ki ima bolj prijazne temperature in je najbolj topla alpska reka. Zato smo se v Kobaridu ustavili samo toliko, da smo povprašali za smer proti Podbeli in nadaljevali pot.

Kamp Nadiža

Kamp Nadiža smo z lahkot naši in se najprej odpravili do gostilne. Pojedli smo odlično kosilo in se v senci borovcev odpočili, medtem, ko so otroci divjali po igralih. Igrala v kampu so res neverjetna. Približno dve uri sploh nismo vedeli, da imamo s sabo tudi otroke. Divjali so po toboganu, skakali na trampolinih, igrali pink ponk in brcali žogo. Res neverjetno doživetje, odrasli pa smo med tem uživali ob kavici s pogledom na Stol, najvišji vrh Karavank.

Popoldne pa smo se odpravili preiskat okolici reke Nadiže. Nadiža, ki izvira v Breginjskem kot,  je turkizno modra reka in je hudourniškega značaja. Zaradi tega na svoji poti, od izvira pod Stolom in do izliva v italijansko reko Ter, ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Je ena izmed naših najčistejša rek, ki naj bi imela celo zdravilno moč. Zaradi mirnega toka, čiste vode in sorazmerno visoke temperature je primerna za kopanje. Mi smo izkoristili prodnato plažo kampa in se ohladili v reki.

Napoleonov most

Nas je uživanje v kampu premamilo, zato nismo nadaljevali poti do Napoleonovega mosta, ki se nahaja par kilometrov više. Most, ki se postavljen na skalah, čez globoka korita, je poimenovan po Napoleonovi vojski, ki je leta 1797 čezenj prodirala iz Benečije ne Koroško. Vsekakor pa je to naslednja postojanka v prihodnjem poletju, saj je Nadiža res čudovita in precej bolj primerna za kopanje kot pa Soča. Tako da v vsakem primeru se vračamo v Posočje upam da čim prej, saj so nas ti konci res navdušili.

Napoleonov most (vir: internet)