Soča ali Nadiža?

Lani poleti, ko je Obala gorela od vročine in nas zgolj morje in sladoled nista ohladila, smo se odpravili v Posočje na obisk k našima dvema lepoticama, rekama Soči in Nadiži. Naš prvi postanek je bil Kanal bo Soči. Kanal je majhno srednjeveško mestece, ki se nahaja v osrednjem Posočju. Mesto se razteza na dva bregova, ki sta povezana s kanalskim mostom. Starejši udeleženci smo si privoščili kavico v kavarni z najlepšim razgledom, mladina pa se je zabavala na plaži v bližini mosta in uživala v svežem zraku in neokrnjeni naravi. Ker je bilo sonce še nizko na nebu, smo se kopanju zaenkrat še odpovedali in nadaljevali pot proti Kobaridu. Vožnja do je minila v tišini, saj smo mimobegajočo lepoto narave spremljali z odprtimi usti.

Kanal ob Soči (vir: internet)

Kamp Nadiža

Kamp Nadiža smo z lahkot našli in se najprej odpravili do gostilne. Pojedli smo odlično kosilo in se v senci borovcev odpočili, medtem, ko so otroci divjali po igralih. Igrala v kampu so res neverjetna in raznolika. Uživali so po toboganih, skakali na trampolinih, igrali pink-ponk in brcali žogo, odrasli pa ponovno pili kavico ob pogledu na Stol, najvišji vrh Karavank.

Kasneje smo se odpravili preiskat okolici reke Nadiže. Nadiža izvira v Breginjskem kot, je turkizno modra reka in hudourniškega značaja. Zaradi tega na svoji poti, od izvira pod Stolom, pa do izliva v italijansko reko, ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Je ena izmed naših najčistejših rek in naj bi imela celo zdravilno moč. Zaradi mirnega toka, čistosti in sorazmerno visoke temperature, je zelo primerna za kopanje, tudi za tiste bolj zmrzljive.

Napoleonov most

Ko so se naša telesa ohladila, smo pot nadaljevali do Napoleonovega mosta, ki se nahaja nekaj kilometrov višje. Most, ki je postavljen na skalah čez globoka korita, je poimenovan po Napoleonovi vojski, ki je leta 1797 čezenj prodirala iz Benečije ne Koroško.

Napoleonov most (vir: internet)