Rižev narastek – tisti “tadobri”

Rižev narastek, ta preprosta ampak čudovita sladica našega otroštva. Jaz ga ponavadi naredim zraven kakšne lažje mineštre ali h kakšni bolj kompaktni juhi. Pogosto ga jemo kot sladico, po fižolovi juhi. Občasno ga delam tudi z jabolki, ki pride še boljši. Različica z jabolki, vas čaka na koncu recepta, pod namigi.

 

Rižev narastek – potrebujemo

  • 1 l mleka
  • 200  g riža
  • sol
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja¹ (20g navadnega sladkorja zamenjam s sladkorjem Maroža iz Fine Isolane)
  • 4 rumenjake
  • sneg iz beljakov
  • maščobo in drobtine za model
  • malinov sok

Rižev narastek – priprava

  1. V osoljenem mleku napol skuhamo riž. Med tem, ko se riž kuha stepemo beljake v trd sneg.
  2. Nato dobro zmešamo, maslo sobne temperature in sladkor. Najboljše kar z mešalnikom.
  3. V maso dodamo rumenjake in nasesekljano limonino lupinico.
  4. Riž odcedimo, dobro ohladimo in ga dodamo v jajčno zmes, ter premešamo.
  5. Nato na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
  6. Zmes damo v dobro pomaščen pekač, ki smo ga potresli z drobtinami. Pečemo 30-45 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C
  7. Serviramo s pretlačenim malinovim kompotom² ali pa z malinov sokom.

 

Rižev narastek

Rižev narastek

Pa dober tek vam želim!

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

NAMIGI:

  1. Recept, ki sem ga podedovala od moje mamice vsebuje 100 g sladkorja. Ampak sama del navadnega sladkorja nadomestim s sladkorjem Maroža iz Fina Isolana, ker mi res doda prav posebn okus riževemu narastku.
  2. Malinov kompot pripravim vedno sproti in sicer tako, da zmrznjenim malinam dodam nekaj sladkorja in na hitro pokuham. Nato vse skupaj pretlačim in polijem po riževem narastku. Če nimamo zamrznjenjih malin, lahko uporabimo tudi borovnice. V skrajni sili pa lahko malinovi marmeladi dodamo nekaj vroče vode, dobro premešamo in polijem s tem ali pa z navadnim malinovcem.

Rižev narastek s sadjem

Lahko pa rižev narastek tudi izboljšamo in sicer tako, da olupimo nekaj jabolk in jih narežemo na tanke listke. Dno pekača nato najprej obložimo z jabolkami, dodamo riževo zmes in damo v pečico. Po 30 minutah narastek vzamemo iz pečice, premažemo z malinovo marmelado in potresemo s sesekljanimi orehi, mandlji ali lešniki. Narastek damo ponovno v pečico za 15 minut. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Rakov Škocjan in Bloško jezero – nasvet za izlet
Rižev narastek – tisti “tadobri”