Najboljši bučni polpeti

Bučke, bučke in še enkrat bučke. Verjetno vam gledajo že iz ušes. Ampak glede na to, da ohranjajo vitko postavo, umirjajo živce, krepijo srce in mišice ter izboljšujejo koncentracijo, si jih je potrebno v poletnih mesecih privoščiti v izobilju. Vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, velike količine vitamina C, kalija, kalcija, fosforja in selena. Pozitivni učinki pa se tukaj še ne končajo, saj imajo močne protivnetne lastnosti, pomagajo proti preprečevanju paradentoze, učinkovito znižujejo visok krvni tlak, zdravijo astmo in delujejo celo proti raku. Bučke znižujejo tudi raven holesterola v krvi in so izredno lahko prebavljive.

Obstaja torej sploh razlog, zakaj jih ne bi uživali? 🙂

Hmm…Da, če ste kakor moj dragi, ki je totalno antizelenjavni tip, boste razlogov najbrž našli cel kup. Kaj pa, če bi jih pripravili na način, ki bi popolnoma zakril za kakšno jed se gre? Zaupam vam recept za bučne polpete, ki prelisiči vsakogar in jih z užitkom zmaže! Tudi moj dragi, ki si jih, Alelujaaaa, želi še pogosteje na jedilniku! 😉

 

Čas priprave: 30 minut

Sestavine za pripravo bučnih polpet

  • 3 bučke (večje olupimo in izdolbemo semena, manjše uporabimo z olupki)
  • 3 korenčke
  • čebula
  • česen
  • 2 jajci
  • drobtine
  • sol
  • poper
  • petršilj
  • kisla smetana
  • mozarela

POSTOPEK

  1. Bučke in korenček naribamo in posolimo. Pustimo počivati 15 minut, nato vse skupaj odcedimo.
  2. Na olivnem olju prepražimo čebulo, ko postekleni dodamo nasekljan peteršilj in narezan česen, da česen zadiši. Vse skupaj dodamo k bučkam in korenčku.
  3. Primešamo še kislo smetano, sir, jajce in poper. Dobro premešamo, najbolje kar z roko.
  4. Dodamo drobtine, toliko da masa ni premokra in da lahko oblikujemo polpete. Pustimo počivati 10 – 15 minut.
  5. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Z roko oblikujemo ploščate polpete in jih zlagamo na pekač. Pečemo jih cca 20 – 30 minut oz. da porumenijo. Lahko jih tudi ocvremo v olju.

Bučni polpeti so sočni, rahli in se odlično podajo k pire krompirju in omaki iz bučk, za katero bom recept objavila v kratkem. Polpete lahko pripravite tudi na zalogo in jih (seveda neocvrte) zamrznete.

Pa dober tek! 😉