Naravno čistilo za steklo

Priznam, da oken ne čistim ravno pogosto. Hja, nekje vsakih par mesecev pridejo na vrsto (#posipamsespepelom). Kot me redne bralke že poznate, nisem pristaš industrijskih kemičnih čistil in kozmetike, zato sem se tudi tokrat odpravila na lov in prišla do recepta za naravno čistilo za stekla. Domače čistilo je mnogo boljše in bolj učinkovito od kupljenega, narejeno pa je iz naravnih sestavin, enkratno pa odstrani tudi vse mastne prstne odtise, ki mi jih fanta veselo puščata na oknih. Tudi priprava je otroško lahka, zato ni razloga, da si ga ne bi pripravili tudi sami.

Za izdelavo naravnega čistila potrebujemo:

  • 1 skodelico alkoholnega kisa
  • 1 ½ skodelice tople vode
  • ½ skodelice čistilnega alkohola (izopropilni alkohol)
  • 1 čajno žličko koruznega škroba
  • 20 kapljic eteričnega olja

Čistilo za steklo, domači stelex

  1. V posodo najprej odmerimo toplo vodo in ji primešamo skodelico alkoholnega kisa.
  2. Dodamo pol skodelice čistilnega alkohola ali izopropilnega alkohola. Čistilni alkohol lahko kupimo v Merkurju, liter pa stane okoli 8 evrov.
  3. Dodamo čajno žličko navadnega koruznega škroba ali Gustina. Mogoče vam zveni malce čudno, ampak resnično deluje, po želji pa ga lahko tudi izpustite.
  4. Nazadnje dodamo še 20 kapljic eterična olja. Po mojih izkušnjah najboljše delujeta eterični olji limone in limete. Imata namreč čistilni in dezinfekcijski učinek, obenem pa božansko dišita in ne puščata nobenih madežev na steklu.

Vse skupaj dobro premešamo, še posebej, če smo dodali tudi koruzni škrob, kateri se mora popolnoma raztopiti. Le-ta se lahko kasneje sprime v grudice, kar odpravimo tako, da čistilo pred uporabo dobro pretresemo. Če pa ste na ziher, lahko čistilo precedite skozi tetra pleničko, da izločite škrob, ki se ni popolnoma raztopil.

Čistilo za steklo pretočimo v razpršilko, pograbimo krpo in že lahko pričnemo s čiščenjem. 🙂

Čistilo za steklo, domači stelex

Čistilo za steklo, domači stelex

Okna so z domačim čistilom v trenutku kristalno čista in bleščeča. Pazite le, da vas čiščenje oken ne bo tako navdušilo, da boste s čiščenjem nadaljevale tudi pri sosedih. 😉

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Recept za najboljše bučne polpete
Naravno čistilo za steklo