Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pašta s šalšo ali špageti s paradižnikovo omako

Ko sem pred približno 10 leti prišla na Obalo, je prva jed, ki sem jo spoznala sigurno bila pašto s šalšo. Pojma nisem imela kaj je to šalša in kako se naredi, ampak lahko rečem, da sem jo zelo hitro “posvojila”. Še več, že nekaj let je to moja najljubša omaka za pašto. Šalša na Obali namreč pravijo paradižnikovi omaki za špagete. Sama jo obožujem, zato vsako leto komaj čakam zrel paradižnik. Ko je sezona paradižnika na vrhuncu jo tudi vkuham in vložim v kozarce. Tako vloženo potem uporabim, ko potrebujem kosilo na hitro.

Pašta s šalšo

Šalša – potrebujemo:

  • zrel paradižnik
  • manjšo čebulo
  • 3 stroke česena
  • baziliko
  • olivno olje
  • sol in poper
  • špagete

Priprava:

  1. Paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Če želimo, ga lahko tudi olupimo, ni pa potrebno.
  2. Nasekljamo čebulo in jo na olivnem olju prepražimo, da postekleni.
  3. Na čebulo dodamo paradižnik in ga pražimo toliko časa, da izpari vsa voda in se omaka zgosti.
  4. Medtem nasekljamo baziliko in česen, ter all-dente skuhamo špagete.
  5. Ko pri paradižniku izpari vsa voda, dodamo baziliko in česen in ko česen zadiši ugasnemo ogenj. Omako posolimo in popopramo po okusu.
  6. Zmešamo šalšo in špagete ter postrežemo. Po vrhu lahko dodamo še nekoliko parmezana, če želimo.

V primeru, ko šalšo kuham za ozimnico, pa jo pripravim po enakem receptu. Razlika je samo v tem, da na koncu, še vročo, vložim v vroče sterilizirane kozarce in zaprem s pokrovom. Ponavadi je to sicer že dovolj, da se ozimnica obdrži. Jaz za vsak slučaj, kozarce potem še postavim na pladenj iz pečice. Obrnem jih na glavo, dolijem toliko vode, da so vsi pokrovi v vodi, in dam v pečico, ki jo segrejem na 100 °C in pustim vžgano kakšno uro. Nato pečico uganem in kozarce pustim v pečici čez noč, da se ohladijo. Nato ozimnico normalno pospravim v temen in hladen prostor. Tako pripravljena šalša mi vsako leto zdrži tam nekje do zgodnje pomladi, ko jo večinoma pojemo. 😉

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Ker si že tukaj, preberi tudi tole

No Comments Yet.

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja