Pašta s šalšo ali špageti s paradižnikovo omako

Ko sem pred približno 10-imi leti prišla na Obalo je prva jed, ki sem jo spoznala, nedvomno bila pašta s šalšo, kot ji pravijo Primorci. Pojma sicer nisem imela kaj je “šalša” in kako se jo naredi, a lahko rečem, da sem jo zelo hitro posvojila in od takrat je to moja najljubša omaka za pašto. “Šalša” (it. salsa) na Obali namreč pravijo paradižnikovi omaki za špagete. Sama jo obožujem, zato vsako leto komaj čakam zrel paradižnik, da ga lahko tudi vkuham in vložim v kozarce, tako ga lahko kasneje uporabim za hitro kosilo.

Recept za Pašto s šalšo, oz. testenine s paradižnikovo omako

Za paradižnikovo omako potrebujemo:

  • zrel paradižnik
  • manjšo čebulo
  • 3 stroke česna
  • baziliko
  • olivno olje
  • sol Morska  od Fina Isolana
  • poper
  • špagete

Priprava:

  1. Paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Če želimo, ga lahko tudi olupimo, ni pa potrebno.
  2. Nasekljamo čebulo in jo na olivnem olju prepražimo, da postekleni.
  3. Na čebulo dodamo paradižnik in ga pražimo toliko časa, da izpari vsa voda in se omaka zgosti.
  4. Medtem nasekljamo baziliko in česen, ter all-dente skuhamo špagete.
  5. Ko pri paradižniku izpari vsa voda, dodamo baziliko in česen in ko česen zadiši ugasnemo ogenj. Omaki dodamo sol z začimbami, sama dodam sol ki se imenuje Morska in popopramo po okusu.
  6. Zmešamo šalšo in špagete ter postrežemo. Po vrhu lahko dodamo še nekoliko parmezana, če želimo.

Šalša - pašta s šalšo

Šalša - pašta s šalšo

V primeru, ko omako kuham za ozimnico, jo pripravim po enakem receptu. Razlika je zgolj v tem, da na koncu, še vročo, vložim v vroče sterilizirane kozarce in zaprem s pokrovom. Ponavadi je to sicer že dovolj, da se ozimnica obdrži, a za vsak slučaj nato kozarce še postavim na pladenj iz pečice. Obrnem jih na glavo, v pekač dolijem toliko vode, da so vsi pokrovi v vodi, dam v pečico, ki jo segrejem na 100 °C in pustim vžgano kakšno uro. Po uri pečico ugasnem in kozarce pustim v pečici čez noč, da se ohladijo. Ozimnico pospravim v temen in hladen prostor. Tako pripravljena omaka mi vsako leto zdrži  nekje do zgodnje pomladi, ko jo večino že pojemo. 😉

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.