Odlični belgijski vaflji

Klasična ameriška sladica

Klasična ameriška sladica ali vaflji so doma v Belgiji. Najboljši so pečeni v posebnem pekaču za vaflje, če pa ga nimamo jih lahko pripravimo tudi v ponvi. Tukaj velja samo opozorilo, da ponev ne sme biti prevroča, da se vaflji lepo dvignejo in postanejo puhasti ter mehki. Priprava testa je precej podobna šmornu in tudi sestavine so bolj kot ne enake.

Vaflji so odlični za zajtrk ali večerjo. Mi jih ponavadi mažemo podobno kot palačinke ali pa jih jemo s sadjem in sladko smetano. Priležejo pa se tudi z medom, javorjevim sirupom in nutelo. Ko zmanjka idej za večerje, jih pripravim v slani obliki in jih uporabimo kot nekakšno podlogo za bruskete, Dodam šunko in sir, ter popečem v pečici.

Vaflje lahko tudi zamrznemo in jih nato v tosterju odtalimo in pogrejemo. Lahko pa jih tudi shranimo v hladilniku, v dobro zaprti posodi.

Odlični belgijski vaflji

Potrebujemo:

  • 200 g moke
  • 40 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 6 jajc
  • 3 dl mleka
  • ščepec soli

 

Postopek:

  1. Najprej ločimo beljaka od rumenjakov naredimo trd sneg iz beljakov.
  2. Nato penasto zmešamo sladkor in rumenjake ter dodamo ščepec soli.
  3. Dodamo moko, mleko in stopljeno maslo ter na hitro zmešamo v homogeno maso.
  4. Maso pustimo počivati približno 30 minut, nato spečemo vaflje.

 

Odlični belgijski vaflji

 

Odlični belgijski vaflji

NAMIG

Vaflji so najboljši s stepeno smetano in svežimi jagodami. Pa dober tek. 😉