Kremna-bucna-juha

Jeseni se konča sezona bučk in se začne sezona buč. Velike, oranžne in zdrave nas spremljajo na vsakem koraku. Obstaja veliko različnih vrst, pri nas pa so najbolj poznane in poljubljene hokaido, muškatne in maslene buče. Hokaido se obnesejo tako v slanih kot v sladkih jedeh, saj njihov okus nekoliko spominja na kostanj. Primerne so za peko v pečici, za narastke, nadeve, juhe, njoke in rižote. Muškatne buče so velike rebraste buče, ki jih ponavadi prodajajo tudi po četrtinah, saj so zelo velike. Primerna je za slane jedi, kot so juhe, omake, enolončnice in pirje. Lahko pa jo pripravimo tudi na sladek način, saj ima dokaj nevtralen okus. Maslene buče ali maslenke, pa so dolge in podolgovate buče rumenkaste barve. Njen okus nekoliko spominja na lešnike, zato jo je bolje uporabljati v sladkih jedeh. Je pa kremna juha iz maslenke prav tako čudovita na okus. Sama najrajši za juho uporabljam muškatno bučo, saj mi je hokaido pretrda za rezanje.

Recept – bučna kremna juha

Sestavine:

  • buča (hokaido, muškatna ali maslena)
  • čebula (najboljše šalotka ali rdeča)
  • česen
  • zelenjavna osnova ali voda
  • domača vegeta
  • sladka smetana
  • pražena bučna semena
  • bučno olje
  • začimbe (lovorjev list, mleta kumina, sladka rdeča paprika, poper, muškatni orešček)

Kremna-bucna-juha

Priprava:

  1. Najprej olupimo bučo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. V primeru da juho delamo iz hokaido buče, vzamemo celo , če pa delamo z masleno bučo, potem vzamemo polovico buče.
  2. Nato olupimo čebulo in jo sesekljamo. V skledo dodamo olivno olje in ga segrejemo. Dodamo čebulo in jo prepražimo, da postekleni.
  3. Dodamo bučne kocke in jih pražimo dlje časa. Približno 10 minut, da so res vse kocke dobro prepražene.
  4. Nato dodamo mleto sladko papriko in še nekoliko pražimo. Nato dodamo nasekljan česen in ko zadiši zalijemo z vročo jušno osnovo. Če zelenjavne jušne osnove nimamo, zalijemo z vročo vodo. Zalijemo toliko, da so vse buče prekrite in ne več.
  5. Kuhamo toliko časa da so buče mehke. Med kuhanjem pa dodamo lovorjev list, mleto kumino, poper, domačo vegeto in muškatni orešček. Hokaido bučo kuhamo okoli 20 minut, muškatna pa je kuhana v 10 minutah.
  6. Ko je buča kuhana, odstranimo lovorjev list in vse skupaj do gladkega zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  7. Juho postrežemo s sladko smetano in nekaj bučnimi semeni. Za dodaten okus jo lahko pokapamo še z bučnim oljem.

Kremna-bucna-juha

 

Kremna-bucna-juha

 

Kot glavno jed, pa lahko za bučno juho pripravite odločno ajdovo kašo in imate bogat in zdrav brezmesni obrok.