Recept za najboljši domači marmorni kolač – enostavno pecivo

Moja stara mama je pripravljala najboljši marmorni kolač vseh časov. Ne vem iz kje je izviral recept, a bil je božanski. Vsakič, ko sem se ga odločila speči, sem jo poklicala za recept in si ga zapisala, nato pa vsakič, kdo ve kako, recept izgubila. Tako še dandanes najdem kje kakšen listek z njim, čeprav ga že dolgo znam na pamet. Osnovni recept je sicer spisan za 4 jajca, a jaz svojega vedno delam na večji količini, saj ga pečem v modelu za tortice.

Marmorni kolač

Potrebujemo:

  • 6 jajc
  • 300 g sladkorja
  • 370 g moke
  • 1,5 dl vode
  • 1,5 dl olja
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici kakava

Postopek:

  1. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trd sneg, rumenjake pa penasto vmešamo s sladkorjem.
  2. Ko masa res lepo naraste (po približno 10 minutah stepanja), dodamo olje in vodo ter razmešamo.
  3. Nato primešamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. 
  4. Maso ločimo v dve posodi, v eno od teh dodamo 2 žlici kakava.
  5. Sneg razdelimo na dve polovici in ga dodamo masama ter ga rahlo vmešamo.
  6. Masi, eno belo in drugo s kakavon, izmenično vlivamo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem.
  7. Ko porabimo vso maso, damo v pečico, ogreto na 200° C in pečemo 15 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 180 ° C in pečemo še približno 45 minut. 
  8. Preverimo z zobotrebcem, če je kolač pečen.
  9. Pečen kolač vzamemo iz pečice, odstranimo model in ga ohladimo na rešetki. Mrzlega razrežemo na kose in serviramo. Dodamo lahko tudi kepico sladoleda in uživamo!

Recept za Marmorni kolač

Recept za Marmorni kolač

Recept za Marmorni kolač

Osnovni recept za marmorni kolač

  • 4 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 1 dl vode
  • 1 dl olja
  • 1 pecilni
  • 1 žlica kakava

Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo vodo in olje. Vmešamo moko s pecilnim praškom in raho vmešamo sneg. Več kot polovico mase vlijemo v pečak, v preostanek pa dodamo dve žlici kakava in še to vlijemo v pekač. Pečemo 15 minut na 200° C in 30 minut na 180° C.

 

Me že spremljate na FB in IG?

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment
  • Jožica
    24 decembra, 2020

    V osnovnem receptu nimate količine moke? Hvala za odgovor