Krompirjeve kumare

Že od otroštva je moje najljubše poletno kosilo “murkov zos”. No vsaj tako je, krompirjevim murkam, pravila moja stara mama. Po slovensko se tej jedi sicer reče kmečke kumare s krompirjem, ampak to ime redko kdo uporablja. Na spletu bost največkrat našli, krompirjeve murke, smetanove kumare, krompir s kumarami. Samo ime niti ni tako pomembno, pomembno je, da je jed res dobra. In hitro pripravljena. Mene pa najbolj veseli, da je jed v celoti pridelana na domačem vrtu. Gremo na vrt, naberemo kumare, krompir in stročji fižol in že lahko uživamo v kosilu.

Za krompirjeve kumare potrebujemo:

  • 700 g kumar
  • 500 g krompirja
  • večji paradižnik (ali malo mezge)
  • 4 stroke česna
  • sladka smetana
  • maslo
  • sol, poper
  • olivno olje

Priprava:

  1. Kumare naribamo in rahlo osolimo, pustimo da spustijo vodo, ter jih ožamemo.
  2. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na koščke. Skuhamo v vodi, ki jo rahlo solimo.
  3. Segrejemo olivno olje, dodamo kumare in jih dušimo. Med dušenjem nasesekljamo paradižnik in ga dodamo kumaram, ter dušimo dalje.
  4. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in jo prihranimo. Krompir pretlačimo skupaj z maslom in sladko smetano. Krompirju dodamo kar precej sladke smetane in masla, saj ne sme biti presuh. 
  5. Ko se sok pri kumarah posuši, dodamo strt česen, ter zlijemo vse skupaj k pretlačenemu krompirju.
  6. V kolikor smo dobili pregosto “omako” še nekoliko zalijemo z vodo v kateri se je kuhal krompir.
  7. Solimo in popramo po okusu in postrežemo.

To jed ponudimo k stročjemu fižolu, ki smo ga zabelili s čebulo ali z ocvirki.

Krompirjeve murke

Krompirjeve kumare

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu