Krompirjeve murke – kmečke kumare s krompirjem
Že od otroštva je moje najljubše poletno kosilo “murkov zos”. No, vsaj tako je krompirjevim murkam pravila moja stara mama. Po slovensko se tej jedi sicer reče kmečke kumare s krompirjem, a to ime še redko kdo uporablja. Na spletu bost največkrat našli “krompirjeve murke”, “smetanove kumare” ali “krompir s kumarami”. Samo ime niti ni tako pomembno, pomembno je le, da je jed res dobra in hitro pripravljena. Mene pa najbolj veseli, da je v celoti pridelana iz domačega vrta. Gremo na vrt, naberemo kumare, krompir ter stročji fižol in že lahko uživamo v kosilu.
Za krompirjeve kumare potrebujemo:
- 700 g kumar
- 500 g krompirja
- večji paradižnik (ali malo mezge)
- 4 stroke česna
- sladka smetana
- maslo
- sol, poper
- olivno olje
Priprava:
- Kumare naribamo in rahlo osolimo, pustimo da spustijo vodo, ter jih ožamemo.
- Medtem olupimo krompir in ga narežemo na koščke. Skuhamo v vodi, ki jo rahlo solimo.
- Segrejemo olivno olje, dodamo kumare in jih dušimo. Med dušenjem nasesekljamo paradižnik in ga dodamo kumaram, ter dušimo dalje.
- Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in jo prihranimo. Krompir pretlačimo skupaj z maslom in sladko smetano. Krompirju dodamo kar precej sladke smetane in masla, saj ne sme biti presuh.
- Ko se sok pri kumarah posuši, dodamo strt česen, ter zlijemo vse skupaj k pretlačenemu krompirju.
- V kolikor smo dobili pregosto “omako” še nekoliko zalijemo z vodo v kateri se je kuhal krompir.
- Solimo in popramo po okusu in postrežemo.
To jed ponudimo k stročjemu fižolu, ki smo ga zabelili s čebulo ali z ocvirki.
Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu