Kremna čemaževa juha – najboljše iz narave

Čemaž

Spomladi gozd prav posebno zadiši. Skoraj povsod po Sloveniji je namreč lahko najti čemaž ali divji česen, ki vonj gozda dopolni s svojim značilnim vonjem po česnu. Čemaž hitro prepoznamo, saj raste predvsem v hrastovih in bukovih gozdovih in zraste od 10-30 cm. Je trajnica, ki ima v zmelji čebulico, nad zemljo pa po dva suličasta lista in bel cvet, ki cveti nekje od aprila naprej. 

Njegovo ime je tudi medvedji česen, po dolgem zimskem spanju, je čemaž prva jed, ki jo medvedje zaužijejo. Pomaga jim, prečistiti telo in poživiti organizem, po dolgem spanju. Čemaž je namreč izjemen pri očiščevanju krvi in prebavil. Pomaga tudi pri zniževanju in uravnavanju krvnega pritiska in holesterola. Zelo ga priporočajo vsem, ki imajo prebavne težave, kot so driska, izguba apetita, vetrovi, priporočajo pa ga celo pri glistavosti, saj naj bi odpravljal gliste.

čemaž
Vir: internet

Mnogi se čemaža bojijo, saj vsako leto pride do kašne smrtne žrtve pri uživanju čemaža. Nekoliko je sicer res podoben strupenim rastlinam, kot so šmarnica, čmerika ali jesenski podlesek. Ampak, če bomo pri nabiranju čemaža pozorni, lahko z zagotovostjo trdim, da težav ne bomo imeli. Če niste prepričani kako zgleda, je najboljše, da ga nabirate, ko cveti. Takrat namreč ne morete nabrati napačne rastline, saj se cvetovi precej razlikujejo. Res, da imajo tudi šmarnice, bel cvet, ampak šmarnice cvetijo precej kasneje in cvet je popolnoma drugačen. Še večja pa je razlika med cvetovi pri jesenskem podlesku, ki je celo druge barve. Na spodnji fotografiji pa si lahko pogledate razliko med rastlinami, ko niso v cvetu.

čemaž
1. Čemaž 2. Kačja dresen 3. Šmarnice 4. Jesenski podlesek Vir: internet

Kremna čemaževa juha

Potrebujemo:

 • čemaž
 • krompir
 • olivno olje
 • čebulo
 • zelenjavna osnova ali voda
 • stara žemljica
 • muškatni orešček
 • sol
 • poper
 • smetana

Postopek priprave:

 1. Očistimo in operemo čemaž in ga narežemo na trakove. Sesekljamo čebulo in olupimo krompir.
 2. Na olivnem olju prepražimo nasesekljano čebulo da postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir in ga pražimo 5 minut, zalijemo z vodo ali zelenjavno osnovo in skuhamo.
 3. Med kuhanjem krompirja dodamo domačo vegeto, muškatni orešček in notri nalomimo še suho žemljico.
 4. Preden je krompir do konca kuhan dodamo na trakove narezan čemaz in pokrito kuhamo še 5 minut.
 5. Nato odstavimo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, popopramo in pustimo 5 minut pokrito počivati.
 6. Ko se okusi nekoliko povežejo postrežemo s svežim čemažem in smetano. Lahko dodamo sladko ali kislo smetano, kar nam najbolj ustreza.

 

Pa dober tek!

 

 

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Ocena izdelka – rokovnik “Moje leto”
Kremna čemaževa juha – najboljše iz narave