Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Za pripravo božanske kakijeve sladice potrebujemo (za 4 osebe): - 2-3 grške jogurte
- 3-4 zrele kakije
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja @finaisolana "Marožo"
- sok iz polovice limone
- kakav v prahu
- zdrobljeni mandlji

Priprava:

1. Najprej pripravimo kozarčke v katerih bomo sladico postregli. Jaz sem uporabila 3 dl kozarčke, a so porcijsko morda nekoliko preveliki, zato priporočam 2 dl kozarce.

2. Olupimo kaki in mu odstranimo morebitne koščice. Damo ga v multipraktik, dodamo sok iz polovice limone, dve čajni žlički rjavega sladkorja “Marožo” in vse skupaj zmiksamo v kakijevo kašo.

3. Mandlje damo v vrečko in jih s kladivom za zrezke na grobo zdrobimo.

4. V kozarčke, približno do polovice, najprej nadevamo grški jogurt, kateremu po želji dodamo nekaj žličk kisle smetane. Na to damo zmiksano kakijevo kašo ter posujemo s kakavom, za finiš pa dodamo še zdrobljene mandlje.

Za pripravo božanske kakijeve sladice...

Živi vsak dan, kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne. (Vasilij V. Rozanov)

Živi vsak dan, kakor da...

Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, 
a njihov odmev je neskončen. (Mati Tereza)

Prijazne besede so lahko kratke...

Življenje ni problem, 
ki ga je treba rešiti,
ni vprašanje, 
na katerega je treba odgovoriti.
Življenje je skrivnost, 
ki jo je treba opazovati,
se ji čuditi, 
jo okušati. (A. de Mello)

Življenje ni problem,  ki ga...

Že poznaš kartice Zimske iskrice? Verjetno ne, zato te vabim, da skočiš na mojo facebook stran in sodeluješ v nagradi igri, ter jih bolje spoznaš. 😉

Že poznaš kartice Zimske iskrice?...

Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo pred sabo štiriindvajset popolnoma novih ur življenja. 
Kako dragocen dar! 
V sebi nosimo sposobnost živeti tako, 
da bo teh štiriindvajset ur nam in drugim prineslo mir, radost in srečo. (Thich Nhat Hanh)

Vsako jutro, ko se zbudimo,...

Svet nam vsem ponuja toliko stvari, 
če le imamo oči, da vidimo, 
srce, da ljubimo in 
roke, s katerimi si vse to naberemo ... (Lucy Maud Montgomery)

Svet nam vsem ponuja toliko...

Brez navdušenja se ne da doseči nič veličastnega. (Ralph Waldo Emerson)

Brez navdušenja se ne da...

Samo ljubezen lahko združi ljudi na tak način, 
da jih izpolni in naredi popolne, saj jih le ona lahko popelje 
in združi v tistem, kar je najgloblje v njih. (Pierre T. de Chardin)

Samo ljubezen lahko združi ljudi...

Biti moramo pripravljeni, 
da se odpovemo življenju, ki smo ga načrtovali, 
da bi zaživeli življenje, 
ki čaka na nas. (Joseph Campbell)

Biti moramo pripravljeni,  da se...

Kremna čemaževa juha – najboljše iz narave

Posted on 2 min. branja

Čemaž

Spomladi gozd prav posebno zadiši. Skoraj povsod po Sloveniji je namreč lahko najti čemaž ali divji česen, ki vonj gozda dopolni s svojim značilnim vonjem po česnu. Čemaž hitro prepoznamo, saj raste predvsem v hrastovih in bukovih gozdovih in zraste od 10-30 cm. Je trajnica, ki ima v zmelji čebulico, nad zemljo pa po dva suličasta lista in bel cvet, ki cveti nekje od aprila naprej. 

Njegovo ime je tudi medvedji česen, po dolgem zimskem spanju, je čemaž prva jed, ki jo medvedje zaužijejo. Pomaga jim, prečistiti telo in poživiti organizem, po dolgem spanju. Čemaž je namreč izjemen pri očiščevanju krvi in prebavil. Pomaga tudi pri zniževanju in uravnavanju krvnega pritiska in holesterola. Zelo ga priporočajo vsem, ki imajo prebavne težave, kot so driska, izguba apetita, vetrovi, priporočajo pa ga celo pri glistavosti, saj naj bi odpravljal gliste.

Pinitčemaž
Vir: internet

Mnogi se čemaža bojijo, saj vsako leto pride do kašne smrtne žrtve pri uživanju čemaža. Nekoliko je sicer res podoben strupenim rastlinam, kot so šmarnica, čmerika ali jesenski podlesek. Ampak, če bomo pri nabiranju čemaža pozorni, lahko z zagotovostjo trdim, da težav ne bomo imeli. Če niste prepričani kako zgleda, je najboljše, da ga nabirate, ko cveti. Takrat namreč ne morete nabrati napačne rastline, saj se cvetovi precej razlikujejo. Res, da imajo tudi šmarnice, bel cvet, ampak šmarnice cvetijo precej kasneje in cvet je popolnoma drugačen. Še večja pa je razlika med cvetovi pri jesenskem podlesku, ki je celo druge barve. Na spodnji fotografiji pa si lahko pogledate razliko med rastlinami, ko niso v cvetu.

Pinitčemaž
1. Čemaž 2. Kačja dresen 3. Šmarnice 4. Jesenski podlesek Vir: internet

Kremna čemaževa juha

Potrebujemo:

  • čemaž
  • krompir
  • olivno olje
  • čebulo
  • zelenjavna osnova ali voda
  • stara žemljica
  • muškatni orešček
  • sol
  • poper
  • smetana

Postopek priprave:

  1. Očistimo in operemo čemaž in ga narežemo na trakove. Sesekljamo čebulo in olupimo krompir.
  2. Na olivnem olju prepražimo nasesekljano čebulo da postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir in ga pražimo 5 minut, zalijemo z vodo ali zelenjavno osnovo in skuhamo.
  3. Med kuhanjem krompirja dodamo domačo vegeto, muškatni orešček in notri nalomimo še suho žemljico.
  4. Preden je krompir do konca kuhan dodamo na trakove narezan čemaz in pokrito kuhamo še 5 minut.
  5. Nato odstavimo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, popopramo in pustimo 5 minut pokrito počivati.
  6. Ko se okusi nekoliko povežejo postrežemo s svežim čemažem in smetano. Lahko dodamo sladko ali kislo smetano, kar nam najbolj ustreza.

 

Pa dober tek!

 

 

0/5 (0 Reviews)
signature

Kaj misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Ocena izdelka – rokovnik “Moje leto”
Kremna čemaževa juha – najboljše iz narave