Ideja za darilo – Valentinovi srčki

Valentinovo – praznik ljubezni

Valentinovo velja za praznik ljubezni, ampak temu zgodovinsko gledano, ni ravno tako. Valentin, naj bi živel v 3. stoletju in je bil zaprt zaradi krščanske vere. Nato se je zaljubil v slepo hči svojega paznika, kateri je pisal pesmi. Po legendi naj bi ji, s svojimi prošnjami, celo povrnil vidi. 

Valentinovo v Sloveniji

V Sloveniji poznam praznik sv. Valentina že zelo dolgo, ampak ne v povezavi z dnevom zaljubljencev. Sveti Valentin, ki goduje 14. februarja, prinese namreč ključe od korenin, vsaj tako so trdile naše none. Na ta dan, bi se naj, po starem kmečkem koledarju, pričelo z delom v vrtovih. V Beli Krajini celo pravijo, da je valentinovo prvi spomladanski dan.

Praznik vseh

Valentinovo v Sloveniji ni ravno klasičen praznik, saj ga marsikdo ne priznava. Kljub temu, dobiva vedno večji pomen tudi na slovenskih tleh, vendar ne samo kot praznik zaljubljencev, ampak kot praznik prijateljev in praznik vseh, ki se imajo radi. Zato si ob tem prazniku ljudje večinoma podarjajo cvetje, voščilnice in mala drobna darila.

Valentinovi srčki

Fantom sem že lani obrazložila pomen valentinovega, zato sta bile letos hitro za akcijo, ko sem jima razložila, kaj bomo počeli. Odločila sem se namreč, da bomo letos izdelali valentinove srčke iz DAS mase prav za vse, ki so nam blizu. Fanta sta se odločila, da bosta srček podarila vsak svoji “punci” v vrtcu in tudi nekaj prijateljem, saj jih imata fullllll rada (njune besede 😉 ).

Za valentinove srčke potrebujemo:

  • DAS masa
  • model srček za piškot
  • okraske
  • valjar

S samo izdelavo valentinovih srčkov ne gre izgubljati preveč besed, saj je nadvse preprosta. DAS maso razvaljamo in z modelčkom za piškotke izrežemo srčke. Srčke nato okrasimo in pustimo, da se posušijo. Mi smo na DAS maso dodali okraske za izdelovanje nakita, majhne črke in odtise. Odtise smo naredili z malimi štampiljkami za testo, lahko pa uporabite tudi kakšne kvačkane vzorce, testenine ali kakšne drug predmet, ki pusti lep odtis. 

Valentinovi srčki so lepi že sami po sebi, lahko pa srčke, ki smo jih posušili na sobni temperaturi, še pobarvamo. V kolikor želimo, lahko srčkom na vrhu dodamo luknjico, da jim bomo po tem lahko dodali vrvico in uporabili kot prečudovito verižico. 

Ideja za darilo - Valentinovi srčki

Ko se boste lotili tehle čudovitih srčkov, jih pa le ne pozabite dodati na mojo FB stran.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Kremne rezine – kremšnite v kozarčku
Ideja za darilo – Valentinovi srčki