Fina motorika – Snežak v vrečki

Fina motorika

Z izrazom fina motorika opisujemo vse majhne gibe manjših mišic in mišičnih skupin, ki jih izvajajo roke, zapestja, prsti, noge in obraz. Razvoj fine motorike je izjemnega pomena za naše otroke in njihovo nadaljnje izobraževanje. Sam razvoj fine motorike zahteva usklajeno delovanje osrednjega živčnega sistema in mišičnega sistema. Hkrati pa je močno povezan tudi z razvojem grobe motorike, saj je največ aktivnosti odvisnih prav od koordinacije grobe in fine motorike.

Razvoj fine motorike

Do vstopa v šolo naj bi otroci znali uporabljati škarje, pravilno držati barvice in svinčnike, vezati vezalke, zapenjati in odpenjati gumbe. In k temu najbolj pripomorejo igre, ki vzpodbujajo razvoj fine motorike, kot so risanje, barvanje, oblikovanje plastelina, gline, … Na žalost pa današnji otroci več ur dnevno “visijo” za takšnimi ali drugačnimi ekrani in zanemarjajo ostale dejavnosti. Zaradi tega se potem pojavijo težave v šoli, saj otrok nima t.i. pincetnega prijema.

Igrače za spodbujanje fine motorike

Veliko lahko k boljšemu razvoju otrokove fine motorike pripomoremo starši, s tem, da jih usmerjamo k izvajanju domačih opravil in/ali jim ponudimo igrače, ki spodbujajo razvoj motorike. Ponudimo jim lahko lego kocke, sestavljanje, plastelin, žebljičke, škarje, barvice, … Lahko pa jim ponudimo tudi določene igre, kot je tale, ki sem jo pripravila jaz. Fantoma sem namreč pripravila snežaka v vrečki, ki lepo skrbi za razvoj motorike. 

Za snežaka v vrečki potrebujemo:

  • ZIP vrečka
  • plastične oči
  • gumbi
  • mos gumi (več barv)
  • gel za lase
  • alkoholni flomaster

Fina motorika - snežak v vrečki

Postopek izdelave je nadvse preprost. Najprej na ZIP vrečko narišemo snežaka. Jaz sem uporabila ZIP vrečke, ki sem jih imela doma, vam pa priporočam, da preverite, če so vrečke res prozorne. Moje so namreč po eni strani “porisane” kar je kar nekoliko moteče. Nato iz mos gumija izrežemo klobuk, roke in šal. Nato vse skupaj, klobuk, šal, roke, oči, gumbe in gel dodamo v vrečko in zatisnemo. Ko vrečko zatiskamo pazimo, da iz vrečke iztisnemo ves zrak. 

Izdelano vrečko ponudimo otrokom in zabava se lahko prične. V kolikor so vaši otroci mlajši od 4 let, jim lahko pomagate in jim vrečko z lepilnim trkom prilepite kar na mizo, da se jim ne bo preveč premikala. Je pa tole kar zahtevna igra za otroke in res dobra za razvoj fine motorike. Moja dva se kar namučite, preden ga sestavita, zato se ga kar ne naveličata.

Fina motorika - snežak v vrečki

Fina motorika - snežak v vrečki

 

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Ideja za darilo – Valentinovi srčki
Fina motorika – Snežak v vrečki