Naravna kozmetika – najučinkovitejši domači deodorant

Osebna higiena je pomembna za vsakega človeka in ima odločilno vlogo pri zdravju in počutju ljudi. A če že blagodejno vpliva na slednje, se zadeva zatakne pri prvemu, tj. zdravju, saj o vsebnosti škodljivih snovi v pripomočkih za osebno higieno čivkajo že ptički na drevesih. Z vsemi strupi, ki jih industrija dodaja v kozmetične proizvode, nam jemlje naše zdravje, saj vse kar damo na kožo, pride v naš krvni obtok prej kot v 20 sekundah. Zato menim, da je vredno razmisliti o bolj zdravi in neškodljivi kozmetiki. Sama se držim pravila, da česar ne bi dala v usta, ne dam niti na kožo.

Preizkusila sem celo vrsto bio in organskih naravnih dezodorantov iz trgovin, a prav noben ni resnično deloval, saj sem imela občutek, da sem z deodorantom imela celo bolj neprijeten vonj, kakor brez njega. Zato sem se nekega dne odločila malce raziskati “recepte” in prišla do takega, ki mi dejansko pomaga in ga z veseljem delim z vami.

Potrebujemo:

  • 25 g koruznega škroba
  • 15 g sode bikarbone
  • 40 g kakavovega ali karitejevega masla (lahko tudi kokosovo maslo)
  • 20-30 kapljic eteričnega olja po izbiri
  • prazen steklen kozarček ali prazna embalaža od deodoranta

Domač deodorant

V eni posodi, na parni kopeli, najprej stopimo maslo (kokosovo, kakavovo ali karitejevo maslo). V drugi posodi zmešamo koruzni škrob in sodo bikarbono, nato dodamo stopljeno maslo ter 20-30 kapljic eteričnega olja. Eterično olje izberite po lastni želji, sama sem dodala limoninega, saj velja za “ženski” vonj. Z nastalo zmesjo nato napolnite stekleno posodico ali pa prazno embalažo od deodoranta v sticku. Čez noč pustite, da se strdi, naslednji dan pa je že nared za uporabo!

Priporočam, da uporabljate manjše količine deodoranta, saj je le-ta zelo učinkovit in deluje do 24 ur, tako da popolnoma zadostuje že enkratni nanos. Najbolj všeč pa mi je, da ni antiperspirant in ne ustavlja potenja. Potenje je namreč nujno za človeško telo, saj se ne ta način tudi razstrupljamo.

DODATNI NASVETI

KOKOSOVO OLJE: deluje protiglivično, antibakterijsko, protivirusno in protivnetno, zato ga lahko dodate namesto kakavovega masla.

ŽENSKI VONJI: sivka, limona, meta, žajbelj, vrtnica, …

MOŠKI VONJI: cipresa, rožmarin, bergamotka, meta, čajevec

OLJE ČAJEVCA: eno bolj učinkovitih olj, ki naravno prepreči, da bakterije pod pazduho živijo in se razmnožujejo – kar povzroča vonj.

EMBALAŽA: Embalaže za deodorant imajo, po navadi, luknjo na dnu. Če boste zmes vlili v embalažo, se bo najverjetneje skozi luknjico razlila. Priporočam, da zmes najprej postavite za 20 minut v hladilnih, da se nekoliko strdi, nato lahko strjeno “stlačite” v embalažo.

Domač deodorant
Ko ima deodorant mazljivo konsistenco, ga “stlačimo” v rabljeno embalažo.
Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Recept zaTzatzikinajboljša grška solata
Naravna kozmetika – najučinkovitejši domači deodorant