Čičerikine polpete – falafli
Čičerika vsebuje 25 % beljakovin, 50-60 % ogljikovih hidratov, 5 % maščob in veliko rudnin, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor.
Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je zelo zdravo živilo, ki pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Hkrati pa čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic, saj odvaja vodo iz telesa. Pomaga celo zniževati holesterol, zato bi jo morali čim večkrat vključiti na naše jedilnike.
Sestavine:
- 400 g surove čičerike, namočene čez noč
- 3-4 stroke česna
- čebula
- 1 žlička koriandra
- mleta kumina
- kajenski poper
- peteršilj
- žlička soli
- poper
- sok pol limone
- olje
- kurkuma
Priprava:
- Čičeriko namočimo, najboljše čez noč.
- Namočeno čičeriko stresemo v multipraktik. Dodamo česen, čebulo, čajno žličko koriandra, mleto kumino, kajanski poper, peteršilj, žličko soli, poper, kurkumo in sok polovice limone in vse skupaj zmiksamo v drobno sesekljano zmes.
- Iz mase naredimo polpetke. Nato v globoki ponvi segrejemo olje in spečemo polpete. Pečemo po 3 minute na vsaki strani.
- Postrežemo skupaj s pire krompirjem, kakšno omako in skledo solate. Največkrat pa čičerikine polpete – falafle postrežemo s pita kruhom, zeljem, humusom in pekočo omako.