Recept za najboljše domače božične piškote

Vonj po zimi in kuhanem vinu me je opomnil, da je moj najljubši čas že tu. Čas božiča! Obožujem božič in vse povezano z njim, saj božični čas predstavlja najbolj čaroben čas v letu, ko lahko pozabimo na vse tegobe in preprosto uživamo z družino in nam dragimi osebami. Druženje, praznične melodije, lučke, darila, dobrote vseh vrst…to je ta magičnost praznikov!  Zato je skrajni čas, da se lotimo tudi peke. Domači božični piškoti so sigurno nepogrešljivi del vsake mize.

Ampak ne kar enih piškotov. Speči je potrebno najboljše božične piškote, takšne, ki so nas vselej razveseljevali pri babici med prazniki. Ampak opozarjam vas, da tej božični piškoti, ki jih imam danes pripravljena za vas, zagotovo ne bodo zdržali do božiča! 😉

Pri receptu za božične piškote potrebujemo:

  • 600 g moke Farina
  • 250 g masla
  • 220 g navadnega sladkorja
  • 20 g sladkorja “Marožo” (Fina Isolana)
  • 12 velikih žlic sladke smetane
  • 3 rumenjake
  • 1 celo jajce
  • 2 vanilina sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ščepec soli

Priprava:

  1. Maslo, ki naj bo sobne temperature, z električnim mešalnikom penasto vmešamo s sladkorjem. 
  2. Dodamo tri rumenjake, vanilin sladkor in mešamo dokler se sestavine ne povežejo med seboj.
  3. Nato dodamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek, celo jajce, ščepec soli in smetano ter vgnetemo testo. Lahko ga vgnetemo v električnem mešalniku ali pa na roke. 
  4. Testo damo v hladilnik, da nekaj časa počiva. Najboljše je, če ga pripravimo prejšnji večer.
  5. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini in z modelčki izrežemo piškote. Nadevamo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
  6. Piškote pečemo na 180 °C 10-15 minut, oziroma do zlato-rjave barve.
  7. Ohlajene piškote spravimo v škatlo, kjer lahko počakajo tudi mesec dni. Res, da ni najbolj zdravo, a najboljši so še topli! 😉

Božični piškoti

Božični piškoti

Božični piškoti

Božični piškoti

Božični piškoti

DODATNI NAMIGI:

Sama uporabljam moko Farina, ki je nekoliko bolj ostra. V kolikor je nimate doma, lahko piškote naredite tudi iz navadne moke, katere bo potrebno najverjetneje dodati nekoliko več. Vgnetite testo po receptu in mu potem na oko dodajajte toliko moke, da dobite testo primerno za valjanje.

 

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.