Barvanje (marmoriranje) velikonočnih pirhov

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. A ne glede na osebna verska prepričanja, tudi velik del nevernikov izvaja določene običaje, ki so povezane z njo. Če se že ne postijo/te na veliki petek, pa je barvanje pirhov nedvomno velikonočni običaj v večini slovenskih domov, ki ga komaj čakamo v tem času. Sploh, če imate(mo) otroke.

Načinov, kako barvati pirhe, je skoraj toliko, kolikor bi bil letos Jezušček star. A tokrat se nisem zatekla h klasičnim čebulnim olupkom, rdečem vinu in podobnem, temveč sem poskusila z marmoriranjem. S to tehniko smo se že igrali v članku Kako izdelati marmorirani papir, a zdaj so na vrsti pirhi.

Torej, da bodo vaši pirhi  letos lepši kot sosedovi, potrebujete:

  • jajca
  • alkoholni kis
  • akrilno ali jedilno barvo
  • peno za britje

Najprej skuhamo jajčka v mešanici vode in kisa (1:1, torej pol-pol). Naj vrejo 10 minut na majhnem ognju. Tako bodo jajca izgubila svojo oranžno barvo in bodo postala bela. Ko so skuhana, jih speremo z vodo.

Barvanje velikonočnih pirhov
Pri kuhanju jajčk se bo, zaradi kisa, naredila pena…a nič bat.

V nadaljevanju priporočam uporabo rokavic! V večjo posodo (sama sem dala kar na pekač) nabrizgamo peno za britje, na katero nakapamo eno ali več barv, kot je videti na spodnjih slikah. Z zobotrebcem ali kakšno drugo tanko paličico, barvo zmešamo s peno. Ko smo z vzorcem zadovoljni, lahko kuhana jajčka pomočimo/položimo v peno tako, da je le-ta na vseh straneh jajčkov. Nato jih za 20 minut položimo na papirnato brisačo.

Po 20 minutah jajčka speremo v vodi in pustimo, da se posušijo. Et voila’, imamo marmorirane pirhe! Suha jajčka lahko, da jim dodate lesk, namažete z oljem in jih občudujete!

Nisem prepričana če so, zaradi brivske pene, pirhi neoporečni za uživanje, a nedvomno pa bodo najlepši!

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Lov na pomladni zaklad
Barvanje (marmoriranje) velikonočnih pirhov