Zakaj so stari starši pomembni v otrokovem življenju?

Nekoč je neki ameriški komik dejal: “Razlog zakaj se stari starši in vnuki tako dobro razumejo je, ker imajo skupnega sovražnika”. Iz vsega se lahko pošalimo, a dejstvo je, da zdrav odnos starih staršev do vnukov je izjemno koristen za obe strani, saj je to za otroke ena izmed najdragocenejših življenjski izkušenj.

 1. Stari starši so vez z našo dediščino

  Stari starši so prava zakladnica zgodbic iz preteklosti in otroci jih izredno radi polušajo. Raziskave se pokazale, da poslušanje o preteklih obdobjih, ko je bilo življenje mnogo težje kakor danes, nam lahko bistveno olajša se soočiti in premagati lastne ovire in tegobe. Stari starši so vez z našo dediščino, ki otroku pomaga razumeti kdo je, iz kje prihaja, da pripada nečemu večjemu in mu da občutek identitete.

 2. Babica in dedek sta sproščena

  Stari starši so do svojih vnukov ljubeči in radi preživljajo čas z njimi – ravno tako kakor starši, a brez epizod stresa in živčnosti. Ni jim potrebno se vsakodnevno ukvarjati z vzgojo, obveznostmi, zdravo prehrano, čistim perilom in ostalim, zato lahko čas z otroki preživijo bolj kakovostno in zabavno. Ker jih velik del uživa zasluženi pokoj, njihova mirnost in toleranca izredno blagodejno vplivata na vnuke.Stari starši tudi vedo izbirati vojne. S svojo starševsko kilometrino se z vnuki ne bodo spuščali v boj zaradi malenkostnih in nepomembnih svari, kot npr. o izbiri obutve ali oblačil, poskušanju zelenjave ali o še eni, dodatni risanki pred spanjem.

  Ste morda imeli priložnost opaziti kako mnogo bolj sproščeni se otroci vrnejo iz počitnic pri starih starših?

 3. Sociološka vez

  Če nečesa ne poznamo, se s tem ne znamo soočiti in ustvarimo odpor. Ko so stari starši vpeti v otrokovo življenje, pomagajo ustvarjati medgeneracijsko vez, kar bo pri otroku odpravilo predsodke do drugačnosti. To je za otroka izrednega pomena, saj le tako jo bo razumel, se z njo soočal in lahko ustvaril spoštovanje do drugačnih segmentov družbe.

 4. Vedo kaj je pomembno za otroke

  Moja dva štiriletnika izredno rada pomagata dediju pri delih okoli hiše in seveda natanko to, kar počne on. Ni torej redko, da jima v roke potisne kakšno žago ter kos lesa in “na, evo, žagajata!”. Tudi če bosta otroka želela plezati na (za moje pojme) neprimerno visoko drevo, jima bo dedi pomagal. Je to varno? Niti ne. Odgovorno? Kaj pa vem. Koristno? Da!  Stari starši vedo kaj je za otroke pomembno: neprecenljive izkušnje, za katere jih mi, starši, prikrajšamo zaradi prevelikega zaščitništva in bojazni. Večina starih staršev je v toku življenja pridobila določene veščine in znanja, katere izredno radi prenašajo na otroke: od rokodelstva in poljedelstva, do “novih” starih iger, ki jih otroci najbrž ne bi nikoli spoznali (dama, šah, karte, frnikule itd.).

 5. Čas brez nas

  Čisto enostavno. Kakor starši potrebujemo kakšen trenutek miru pred otroki (in se lahko posvetimo odnosu s partnerjem), tako tudi oni potrebujejo čas brez nas. Stari starši pa so najboljša terapija za to.

 6. Vzgojili so nas

  Naši starši so vzgojili nas in uspelo jim je preklemano dobro, marne? Odrasli smo v skrbne mame in ljubeče očete, torej njihova vzgoja ni bila tako napačna. Čeprav imajo lahko bolj ohlapna pravila vzgoje in bodo otroci ob 20:30 gledali že peto zaporedno risanko, si pred spanjem “pozabili” umiti zobe ali pa pojedli sladkarijo pred kosilom, jim to ne bo prav nič škodilo. Dovolite otrokom, da grejo k starim staršem na počitnice ali z njimi na dopust. Dovolite jim imeti popolno poletje, kot ste ga imeli vi s svojimi starimi starši!

Vzpostavite zdrave temelje

Stari starši želijo svojim vnukom vse najboljše in nič jih je radosti bolj, kot njihovo veselje in zadovoljstvo, zato ni redko, da bodo z njimi morda ravnali drugače, kakor ste sami začrtali njihovo vzgojo. Da ne bi prihajalo do trenj in nesoglasij je ključno, da starim staršem na prijazen in jasen način razložite kakšen način vzgoje lastnih otrok ste ubrali, jih umestite v nove, drugačne okvirje od tistih, ki so jih do sedaj poznali in jih zaprosite, da jih upoštevajo v največji možni meri. Tudi sami se prilagodite in nekoliko popustite pri svojih prepričanjih in zagotovo boste vzpostavili zdravo razmerje, starim staršem in otrokom pa omogočili imeti odnos, kakršnega si želijo in zaslužijo.

Za konec pa priporočam, da si zavrtite še spodnji Trkajev komad. Za dušo in proti suhim očesom.

Živjo babi, živijo dedi,
k’ uletiš jim na obisk
in sam’ s svojo prisotnostjo cel dan jim razvedriš.
Takoj pade huda zgodba, k’ že petič se jo sliš’,
in tut’ če te ne slišijo, slišijo te kaj govoriš.

Hvaležni so za mal’ mladosti,
nazaj ti dajo žar kreposti,
to so te stvari, ki jih ne dobiš po pošti.
A zdi se, da premal’krat vzamemo si cajt,
v tem đumbusu ga več ne znamo najt’.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Obisk kmetije Posedi – Zeliščni raj Slovenske Istre
Zakaj so stari starši pomembni v otrokovem življenju?