Obisk kmetije Posedi – Zeliščni raj Slovenske Istre

Obisk kmetije Posedi

Minuli teden sem se skupaj s skupino zeliščarjev podala na obisk kmetije Posedi, v zaledju Slovenske Istre. Trsek je majhna vasica, ki se nahaja na ozkem strmem slemenu sredi Šavrinskega gričevja. Na južni strani tega slikovitega hriba teče reka Dragonja, na severni pa njen pritok Dernarnik. Več o Trseku si lahko preberete tukaj.

Obisk kmetije Posedi, Zeliščni raj Slovenske Istre
g. Urban Posedi

“Zeliščni raj Slovenske Istre”, kot sta Urban Posedi in Sonja Kocjančič Posedi poimenovala svojo kmetijo, me je popolnoma navdušil! Par, ki se je šele lani začel ukvarjati s pridobivanjem zdravilnih zelišč, me je prevzel s svojo strastjo in znanjem, ki ga brez zadržkov delita z ostalimi. Resnično presenečena sem bila nad zagnanostjo g. Urbana, urejenostjo kmetije in čistočo mehanizacije, ki jo uporablja.

Zelišča

G. Urban na svojih njivah goji rimsko kamilico (latinsko Chamaemelum nobile),  ki je trajnica iz družine nebinovk (Asteracae). Na kmetiji so jo pridobili z nabiranjem prosto rastočih kamilic in jih presadili na svoje njive.

Gojita tudi ognjič (latinsko Calendula), ki je nezahteven, lep, dišeč in izjemno zdravilen. Ime je dobil po svoji čudoviti, živo rumeni ali oranžni barvi cvetov.

Med drugimi gojijo tudi rman (latinsko Millefolium) ali kot ga poznamo v Sloveniji, “navadni rman”. Navadno ga najdemo na večini travnikov, ob robovih njiv, poteh, na nasipih in še kje. Je trajnica, ki cveti od pozne pomladi, pa do prve slane. Rman je ena izmed naših najbolj zdravilnih rastlin, zato je njegova uporaba zelo široka.

Najbolj navdušujoče pa so bile njive smilja (oziroma laškega smilja ali latinsko Helichrysum italicum), kateri izvira iz Sredozemlja. Pri nas je nekoliko manj poznan, zagotovo pa ste ga že srečali prosto rastočega v naravi, če ste obiskali kamnito Dalmacijo. Laški smilj ima veliko zdravilnih lastnosti, hkrati pa pomlajuje kožo, saj pospešeno deluje na regeneracijo celic. Uporaben je predvsem pri zmanjševanju starostnih gub in pri celjenju ran, tudi po zahtevnejših operacijah, saj zmanjšuje brazgotine, tudi stare, posebej pa je primeren za odpravljanje hematomov oz. modric na telesu.

Na kmetiji je zasajene tudi nekaj navadne lavande (znanstveno Lavandula angustifolia), ki izvira iz arabskih dežel in je poznana že vsaj 2500 let. Najuspešneje raste na sončni legi s prepustnimi, po možnosti apnenčastimi tlemi. Vsekakor je ni potrebno gnojiti, saj na rodovitnih tleh razvije veliko število listov in le malo cvetov, zato je več kot primerna za gojenje v Slovenski Istri, kjer mnogokrat primanjkuje vode.

Gojenje in destilacija

V “Zeliščnem raju Slovenske istre” vsa zelišča pridelujejo na star način, vendar si nekatera opravila lajšajo z uporabo razne mehanizacije. Izpostaviti pa je potrebno, da pri gojenju ne uporabljalo škropiv in gnojil, torej so njihovi izdelki neoporečni. Večino zelišč pridelujejo z namenom pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov, za kar imajo tudi svojo destilarno, ki jo lahko vidite na fotografiji. V prihodnjem letu načrtujejo še dodatno obogatiti ponudbo s pridobitvijo čebel, katere bodo veselo nabirale med iz vseh njihovih zelišč.

Gospod in gospa Posedi sta izjemno prijazna in z naravo povezana človeka, ki z odprtimi rokami sprejmeta vsakogar. Zato, če vas zanima tema gojenja in pridelave zelišč, ju kar obiščite. Zagotavljam, da vam ne bo žal!

Več o “Zeliščnem raju Slovenske Istre” lahko izveste tukaj, kjer je na voljo tudi spletna trgovina za nakup eteričnih olj in hidrolatov.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment
  • Leopold
    september 5, 2017

    Čudovito in zanimivo
    lp …. v L.

Prejšnji
Družinski izlet v Devinski grad po Rilkejevi poti
Obisk kmetije Posedi – Zeliščni raj Slovenske Istre