Vrtec v katerem se otroci kljub nevihti lahko igrajo na prostem

Vrtec v naraviNi slabega vremena, le neprimerna oblačila.” je nekoč dejal znani angleški raziskovalec Ranulph Fiennes. Da to drži kot pribito, potrjuje vrsta novozelandskih otroških vrtcev, v katerih otroci večino časa preživijo na prostem. Ne glede na vreme. 

Ideja seveda ni nova, saj že vsaj desetletje delujejo takšni in drugačni “nature explorer” vrtci. Če pri nas imamo le neke oblike nekajdnevnih kolonij, lahko že v Nemčiji, izmed 25.000 tisočih vrtcev v državi, najdemo kar 700 takih, v katerih otroci preživijo vsaj polovico časa na prostem ali v naravi. Pa tudi v skandinavskih državah so precej pogosti.

Pred nekaj dnevi pa je nek novozelandski nature vrtec objavil video, v katerem se otroci, v dežni nevihti, radujejo pri spuščanju po toboganu v blato. Video je postal viralen (po 5-ih dneh ima že preko 35 milijonov ogledov) in sprožil val nepopisnega navdušenja, kjer ljudje v komentarjih izražajo svoje pohvale. Strinjajo se, da bi otroštvo moralo biti točno tako! Novozelandcem pa seveda ni ravno jasno, kaj je pri tem tako posebnega. 🙂

Na Facebook strani omenjenega vrtca piše:

“Igro se po navadi smatra kot stvar, s katero se otroci razbremenijo od resnega učenja. Narobe! Za otroke igra JE resno učenje!”

V spodnjem videu si lahko ogledate kako potekajo dnevi v omenjenem vrtcu in kaj otroci počnejo. Se vam naš sistem učenja in vzgoje še zmeraj zdi tako zelo primeren?

Najbrž vas bo zanimalo tudi: fotografski projekt “Otroštvo unplugged”
Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Velikonočni piščančki iz WC rolic
Vrtec v katerem se otroci kljub nevihti lahko igrajo na prostem