Prešernov dan ali kako otroku predstaviti poezijo

V kratkem, 8. februarja, proslavljamo največji slovenski kulturni praznik, tj. Prešernov dan. Sama nisem ravno nek velik oboževalec poezije, a kljub temu si želim otrokoma, že pred vstopom v šolo, približati ta del literature.

Sedaj se vam verjetno poraja vprašanje: “Zakaj predstavljati Prešernovo poezijo 5 letnikom?”

  • Zato, ker moja dva imata rada pesmice. Pravzaprav vse knjige. Pravljice, otroške enciklopedije, oziroma pisano besedo kar na sploh. Obiskujeta logopeda, kjer se morata včasih, za domačo nalogo, naučiti kakšno pesmico na pamet. A do tega nimata odpora. Ravno nasprotno, všeč jima je, zato jima občasno napišem še kakšno pesmico, katero se z veseljem naučita. Torej tudi 5 letniki lahko uživajo v poeziji.
  • France Prešeren je naš največji pesnik in zato se mi zdi prav, da jima ga predstavim. V vrtcu temu ne posvečajo pozornosti, raje poudarjajo in rišejo srčke za Valentinovo. Zavednost slovenskega jezika, oz. zavednost slovenstva na sploh, je žal na psu. Biti bi morali ponosni na naš jezik in dediščino. Danes smo, na nek način, tudi mi pod okupatorstvom, saj zahodna kultura, jezik in običaji, vztrajno izpodrivajo tisto, za kar so naši predniki bili krvave boje. Bomo to resnično dopustili?
  • Iz svojega šolanja se spomnim, da večina učencev ne mara poezije. Menim pa, da do tega pride, ker jim je poezija vsiljena in predstavljena na napačen, suhoparen način. Zato jo želim svojim otrokom predstaviti na njim zanimiv in razumljiv način z upanjem, da se bo zanimanje zanjo ohranilo tudi v poznejših letih.
  • Pri poeziji otroci razvijajo osnovno opismenjevanje. Pomislite, kaj vse lahko otroci raziskujejo pri poeziji. Pojasnimo jim lahko rimo in ritem pesmi, skupaj lahko odkrivamo kompozicijo stavkov. Pri poeziji je tudi besedišče nekoliko drugačno, kar otroku pomaga pri nadaljnjem razvoju govora, prav tako se lahko prične fonemsko zavedanje različnih črk in glasov.  In vse to so osnovni koncepti jezika, ki ga otrok mora osvojiti še pred vstopom v šolo.
  • Zato ker je Prešernov dan naš največji kulturni praznik in ker je Prešeren naš največji pesnik.

Bi tudi sami radi poizkusili?

Kako otroku predstavimo poezijo?

Vse skupaj jim lahko pripravite na res preprost in zelo razumljiv način. Pa poglejmo po vrsti:

Pojte pesmi

Otroci obožujejo raznorazne pesmice, zato lahko pričnemo s pesmicami, ki jih že poznajo. Odvzamemo jim melodijo in preberemo zgolj besedilo, torej deklamiramo. Otrokom razložimo pomen prebranega in verjemite mi, da vas bodo z užitkom poslušali. 

Zapojemo lahko različna besedila na isto melodijo ali pa, skupaj z njimi, sestavimo svoje besedilo in ga zapojemo po določeni melodiji. Možnosti je neskončno. Naša dva obožujeta to igro, pogosto jo izvajamo tudi v avtu med poslušanjem najljubših komadov.

Igrajte se z rimami

Že pred časom sem jima razložila kaj je rima. Najraje se igro z rimami igramo v avtu med kakšno daljšo vožnjo. Vprašam ju: “Kaj mislita, da se rima na besedo noga?” Nato izmenično odgovarjata “žoga, boga, roga, coga, …”. Najdeta cel kup pravih besed, a tudi izmišljenih, kar pa ni pomembno. Pomembno je le, da otrok spoznava rime in besede ter si širi besedni zaklad. Kasneje bo to pomembno vplivalo na branje.

Pripravite poetično čajanko

V petek, na Prešernov dan, lahko pripravite poetično čajanko ali piknik. Vse skupaj je zelo preprosto. Pripravite kakšen prigrizek (piškotke, čaj…), posedite se okoli klubske mizice, v roke vzemite poezijo in jim jo berite. Naša dva sta navdušena nad čajankami. Nazadnje smo tako brali Povodnega moža. Po prebranem sem jima tudi razložila težje besede in obnovila celotno zgodbo. 

Prešernov dan ali kako otroku predstavimo poezijo

Rišite

Naše zaznavanje sveta je primarno vizualno, sploh pri otrocih, saj jim vizualizacija močno pomaga pri razumevanju dogajanja okoli njih. Risanje je odlično pomagalo pri razumevanju tega, kar se naučijo ali slišijo. Po prebranem Povodnem možu smo narisali nekaj njunih najljubših motivov. Med samim risanjem sta imela, seveda, ogromno vprašanj, tako o Francetu Prešernu, kakor o sami zgodbi.

Prešernov dan ali kako otroku predstavimo poezijo
Prešernov dan ali kako otroku predstavimo poezijo
Pripovedujte pravljice

Določene stvari otroci najlažje razumejo skozi enostavno pravljico. Življenje Franceta Prešerna sem jima predstavila v obliki zgodbice o dečku, ki se je, kot zelo nadarjen šolar, iz Slovenije preselil in šolal na Dunaju. V zgodbico sem vključila tudi nekaj ključnih podatkov in prigod iz njegovega življenja ter jima tako predstavila tudi čase in običaje, ki jih danes ni več. Ravno slednje jima je vzbudilo zanimanje in (upam) morda celo razumevanje, da se je za stvari v življenju potrebno potruditi in žrtvovati.

Enako lahko storitve s Povodnim možem. Povejte jim pravljico, nato pa jo še preberite. Tako jim bo zagotovo lažje razumeti prebrano.

Naj otrok postane pesnik

Vem, da otroci še ne zmorejo sami pesniti, a lahko jim pomagamo. Po tem, ko osvojite rime, se lahko skupaj lotite še pesmi. Seveda jim pri tem pomagajte, a naj bo vseeno otrok tisti, ki poda večino predlogov in rim. Prepričana sem, da bodo navdušeni nad lastno pesnitvijo.

Prešernov dan ali kako otroku predstavimo poezijo

Seveda nikar ne pozabite, da lahko na Prešernov dan brezplačno obiščete tudi vse muzeje ali pa se mogoče zapeljete do Vrbe in si ogledate njegovo rojstno hišo. V kolikor pa vas prebiranje njegove poezije ne zanima, si lahko ogledate kako otroku na zabaven način predstaviti Prešerna, ki je primeren tudi za mlajše otroke.

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
VIDEO: DIY ročno izdelane božične voščilnice v 2 minutkah
Prešernov dan ali kako otroku predstaviti poezijo