Kako otroku na zabaven način predstaviti Prešerna

france preseren zdravljicaV sredo praznujemo osrednji kulturni praznik, dan Franceta Prešerna. In ker je France Prešeren naš največji pesnik, se spodobi, da ga spoznajo že najmlajši. Za vas sem pripravila nekaj brezplačnih predlogov, ki jih lahko počnete na ta (dela prost) dan.
.
.
.
.
.

 1. Izdelajte plakat

  Izdelajte plakat ob Prešernovem dnevu.Zakaj ne bi skupaj z vašimi otroki izdelali plakata, kot ga vaši otroci razumejo. Plakat naj bo predvsem odvisen in prilagojen starosti otrok. Sama sem najprej izbrala in natisnila fotografije, fanta pa sta mi pomagala pri rezanju in lepljenju. Sproti pa sem jima pripovedovala in opisovala fotografije.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

   

 2. Prešernove pesmi

  Prešeren za otrokeNjegove pesmi so zelo zahtevne, kljub temu pa je Prešeren napisal nekaj pesmi, ki so lahkotnejše in jih lahko preberemo tudi našim najmlajšim. V slikanicah za otroke so  Povodni mož (ki je morda še “najlažja” knjiga), Lepa Vida in Turjaška Rozamunda, lahko pa jim preberete ali zapojete tudi Zdravljico. Obstaja pa še slikanica  z naslovom “Urška”, avtorja Andreja Rozmana-Roze, ki je Povodnega moža prikazal v malo sodobnejši različici.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 3. Izdelajte zastavo

  Izdelava slovenske zastave za otrokeOb državnih praznikih se spodobi tudi otroke spomniti, zakaj jim ni potrebno v vrtec. 🙂 Otrokoma sem razložila kako zgleda naša zastava, narisala na papir dve črti, sama pa sta izdelala vsak svojo zastavo s pomočjo barvnih papirjev in lepila.

  …………………………………………………………………………………………………..…………………..

 4. Risanje

  Otroška risba France PrešerenOtroku preberite katero od Prešernovih knjig, sam pa naj nariše poljuben prizor. Naša dva sta narila Povodnega moža, ker je ugrabil Uršiko zalo.
  .
  .
  .
  .

  .
  .

 5. Izdelajte puzzle

  Izdelaj puzzleOtrok naj si izbere njemu najljubšo sliko iz ene od Prešernovih knjig. Sliko fotokopirajte, plastificiratje, z otrokom pa jo narežite na kose in že imata čisto pravi puzzle.
  .
  .
  .
  .
  .

 6. Izdelajte igro spomin

  Izdelajmo igro spomin ob Prešernovem dnevu, državnemu prazniku, aktivnosti za otrokeDoma lahko sami izdelate igro spomin. Iz interneta potegnite nekaj fotografij in jih natisnite v dveh izvodih, po želji pa še plastificirajte.
  .
  .
  .
  .
  .
  .

 7. Izlet v Vrbo

  Ob prazniku kulture lahko gremo na izlet v Vrbo, Prešernovo domačo vas.“O Vrba! srečna, draga vas domača,
  kjer hiša mojega stoji očeta;
  de b’ uka žeja me iz tvojga svéta
  speljala ne bila, goljfiva kača!”

  Zakaj ne bi šli na izlet na Gorenjsko, v Prešernovo Vrbo? Zraven lahko skočite še v Žirovnico v Čopovo rojstno hišo, nato pa še v Bled na grad in eno kremšnito. Ta aktivnost sicer ni čisto brezplačna, mislim pa da je ena izmed boljših.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Morda se bo komu zdelo nesmiselno najmlajšim razlagati o našem največjem pesniku, a menim, da če lahko to storite na igriv način, boste otroku nedvomno podali določeno koristno znanje. Namesto mestnih igral pa lahko tudi obiščete kak muzej, knjižnico ali pa katero izmed prireditev, ki jih v dnevih okoli praznika kar mrgoli: obiščete lahko Prešernov smenj v Kranju, v Ljubljani bo odprtih večina galerij in muzejev, ali pa se podate Lipico, kjer si boste lahko brezplačno ogledali kobilarno in praznično predstavo Pravljica v belem. To je seveda le delček vseh prireditev ob kulturnem dnevu in upam, da boste naši svojo najljubšo. Morda se vidimo v Lipici! 🙂

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prejšnji
Najbolj vroči “starčki”
Kako otroku na zabaven način predstaviti Prešerna