Barvanje velikonočnih pirhov z oljem

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. A ne glede na osebna verska prepričanja, tudi velik del nevernikov izvaja določene običaje, ki so povezane z njo. Če se že ne postijo/te na veliki petek, pa je barvanje pirhov nedvomno velikonočni običaj v večini slovenskih domov, ki ga komaj čakamo v tem času. Sploh, če imate(mo) otroke.

Kljub temu, da letos velike noči ne bomo preživeli doma, sta me fanta prepričala, da se lotimo barvanja pirhov. Načinov, kako barvati pirhe, je skoraj toliko, kolikor bi bil letos Jezušček star. Mi se tokrat nismo zatekli h klasičnim čebulnim olupkom, rdečem vinu in podobnem, temveč sem poskusila nekaj novega. 

Pirhi z oljem – potrebujemo

  • navadno olje
  • barva za barvanje pirhov na vodni osnovi
  • voda
  • plastični kozarčki
  • žlica
  • alkoholni kis

Barvanje velikonočnih pirhov z oljem

Pirhi z oljem zahtevajo bele jajčke. Zato je najprej potrebno skuhati jajčka v mešanici vode in kisa (1:1, torej pol-pol). Jajca damo v skledo, prelijemo s kisom in vodo ter postavimo na štedilnik. Ko zavrejo nekoliko zmanjšamo ogenj in pustimo, da vrejo 10 minut. Tako jajca izgubijo svojo oranžno barvo in  postanejo bela. Ko so skuhana, jih speremo z vodo.

Barvanje velikonočnih pirhov z oljem
Pobeljena jajčka

Nato v plastičnih lončkih zmešamo polovico barve za jajčka in polovico olja. Zelo pomembno je, da se barve mešajo z vodo, saj bo le v tem primeru pravi efekt. Ko imamo tako pripravljene barve, v našo mešanico z žlico dodamo jajček. Nato pa z žlico obračamo jajček v barvi, da se barva lepo prime z vseh strani. Meni sta pri tem pomagala fanta, lahko kar rečem, da sta jih sama pobarvala. Barvanje na tak način je sila preprosto in hitro, efekt pa lepi in nenavadni pirhi.

Barvanje velikonočnih pirhov z oljem
Nato zmešamo in pobarvamo jajčka

Jajčk ne smemo predolgo pustiti v mešanici olja in barve, sej v tem primeru splava olje na vrh in ni več takšnega učinka in jajčke postanejo skoraj cele pobarvane. Tudi te sicer niso grde, so pa sigurno lepše, če jih pri barvanju obračamo.

Pirhi z oljem

Pirhi z oljem

Pirhi z oljem

Pirhi z oljem

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Ptičje gnezdoDIY dekoracija za veliko noč
Barvanje velikonočnih pirhov z oljem