Kristalne zvezdice, palčke in svedrčki

Letos sem se odločila, da bo naša jelka okrašena izključno z doma narejenimi okraski. Po pravici povedano sem naših standardnih okraskov že malo sita, saj so že 3 zaporedna leta isti. Lahko bi sicer kupila nove, ampak kaj, ko jih je tako zabavno ustvarjati skupaj z otroki. Včeraj smo izdelovali kristalne zvezdice. Sprva sem bila sicer skeptična kako bosta pri tem projektu otroka lahko pomagala, a so se njune male rokice kaj kmalu  izkazale za neprecenljive.

Torej, kaj potrebujemo?

  • 2 skodelici tople vode
  • 1/2 skodelice boraksa
  • kosmate žičke
  • sladoledna palčka ali kuhalnica
  • steklen kozarec
  • modelček za peko piškotov
  • vrvica

 

Najprej ovijemo kosmate žičke okoli modelčkov za peko piškotov, da dobimo lepe zvezdice. To z lahkoto naredijo tudi otroci. Nato višek žičke odrežemo ali pa ga enostavno pritrdimo na palico od sladoleda, kot sem to naredila sama.

Ko imamo narejena vse modelčke, jih nanizamo na palčko od sladoleda ali na kuhalnico. Vse skupaj obesimo nad steklen kozarec. Pri tem pazimo, da se zvezdice ne dotikajo med sabo, prav tako pa pazimo, da se ne dotikajo sten kozarca. V obzir moramo vzeti tudi to, da mora biti zgornja luknja v kozarcu dovolj široka, da bomo lahko zvezdico s kristali kasneje vzeli iz kozarca.

 

 

Ko smo obesili vse zvezdice, zavremo dve skodelici vode in v dodamo pol skodelice boraksa. Lahko ga damo tudi več, odvisno, kako debele kristale želimo na naši zvezdici. Ko se boraks popolnoma raztopi, mešanico polijemo po naših zvezdicah in pustimo 6-24 ur, da se naredijo kristali.

 

Kristalna zvezdica
Kristalna zvezdica

Jaz sem pustila zadevo delovati čez noč, da so se kristali res naredil. Nato pa sem jih drugo jutro pobrala iz vode, in ji dala na papirnato servieto, da so se odcedili.

 

Pustite da se nekoliko odcedijo
Pustite da se nekoliko odcedijo

 

Tele kristalne zvezdice so me res navdušile s svojo preprosto izdelavo in še lepe so po vrhu. Tako, da sem potem, po enakem postopku, izdelala še kristalne palčke in svedrčke, ki pa niso tako lepi. Lepo bi prišlo, če bi namočila bele kosmate žičke, ampak jih pred prazniki nikjer nisem dobila in sem namočila kar barvne, ki pa so nekoliko prežive barve.

okraski_zvezdice-15

Poskusila sem namočiti tudi storže, ampak se ni obneslo, saj so začeli kristali odpadati, ko se je strož posušil. Čeprav je na začetku zgledalo lepo.

 

Storž
Kristalni storži

 

Kristalne palčke
Kristalne palčke
Kristalni svedrčki
Kristalno svedrčki
Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Novoletni okraski iz morskih školjk
Kristalne zvezdice, palčke in svedrčki