Kako otroka navaditi na dnevno rutino?

Od kar hodim v službo so fantje dostikrat prepuščeni sami sebi. Ne rečem sicer, da mož ne opravlja svojega dela dobro, so naju pa oba zmotile določene stvari. Opažava namreč, da sta fanta postala precej razpuščena. Ne skrbita več za svoje stvari, ne pospravita pižame in za vsako stvar, ki jo hočeva doseči, morava ponovit vsaj 10x. Zato nama dostikrat zmanjka energije in pride do kričanja ali grožnje s kaznijo. Tega imam že vrh glave, saj ne želim biti te vrste starš, zato sem pripravila njuno dnevno rutino, ki more biti izpolnjena, če želite zvečer gledati risanko. In morem priznati, da se zaenkrat obnese, koliko časa bo navdušenje trajalo pa bo pokazal čas.

Dnevna rutina

Jutranja in večerna rutina sta lahko za otroke zelo  naporni, zato seveda rabijo pomoč. Najlažja pomoč, ki jim jo lahko damo, je seznam nalog, ki jih morajo opraviti. Jasno začrtana opravila, bodo otrokom nudila smernice, ki se jih bodo držali. Sistem nagrajevanja je pri nas zelo skromen, saj se mi zdi, da ni primerno nagrajevati za nekaj, kar je samo po sebi umevno, da otrok počne. Zato je pri nas “nagrada” večerna risanka, če so vsa opravila uspešno opravljena.

Za izdelavo potrebujemo:

 • printano predlogo
 • trši karton ali mapo
 • magnetni trak (ali trak na ježka)
 • lepilo
 • škarje
 • nekaj volje in vsaj enega razpuščenega otroka 😉

Najprej si je potrebno sprintati predlogo za rutino. Na tem linku najdete jutranjo in večerno rutino, ki velja pri nas doma. Gleda na to, da je vsak otrok razred zase, pa si lahko na tem linku ogledate še ostala opravila, in si sami pripravite svojo rutino, ki bo ustrezala vaši družini. Naša družina je res dosti zdoma, zato so ta opravila, ki sem jima jih pripravila čisto dovolj. Čez vikend, ko smo doma, pa dodamo še kakšno, kot recimo posesam, pospravim posodo, pripravim mizo, …

Dnevna rutina za otroke

Ko si sprintamo predlogo in izrežemo opravila si pripravimo še karton. Sama sem delala vse skupaj iz navadne trše mape v velikosti  30 x 20 cm. Najprej naredimo na karton utor na polovici, nato pa ga prepognemo. Nato spodnji del kartona razrežemo na število kvadratkov, ki jih bomo potrebovali, kot kaže spodnja slika.

Dnevna rutina za otroke

Kvadratke lahko lepo zaoblimo in prilepimo ježek. Zgoraj in spodaj, kot lahko vidite na fotografiji.

Dnevna rutina za otroke

 

 

V kvadratke na kartonu nato nalepimo naša opravila. Vse skupaj nato obesimo nekam, kjer imamo mi in otrok na vidnem mestu in pričnemo z uporabo. Za vsako opravilo, ki ga otrok uspešno opravi lahko sam zapre okence in ko so vsa okenca zaprte si prisluži nagrado. kakšna bo, pa izberite sami.

Dnevna rutina za otroke

Dnevna rutina za otroke

 

Dnevna rutina za otroke

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment
 • Andrea
  april 18, 2018

  Super ideja, že grem v pripravo. Upam da bo našemu malčku všeč 🙂

Prejšnji
Kopalnica! Kako jo hitro in učinkovito očistiti?
Kako otroka navaditi na dnevno rutino?