Besede v oblaku

Zelo verjetno ste že kdaj, med brskanjem po internetu, naletele na kakšno “word cloud” stvaritev, jo z navdušenjem občudovale, nato vzdihnile in si mislile “ko bi tudi jaz znala takšne stvari skupaj spravljat…”. Sedaj lahko!

Za vas sem pripravila vodič s katerim boste lahko, v duhu prihajajočih praznikov, prav lepo poživile prazne stene vaših domov! Pripravljene? Gremo!

Obiščite spletno stran WordClouds.com in začnemo s čarovnikom (wizzard).

1.

wordcloud1Le-ta nam na izbiro ponudi kako bomo vnesli besede. Najenostavneje je izbrati možnost “Type or paste text”Sama sem iz spletne strani Verzi.si skopirala božični verz, ki vsebuje nekaj “močnih” besed na to temo, priporočam pa takšnega z vsaj 50-imi ali več besedami.

2.

wordcloud2Zametek je sedaj narejen in sledi prilagajanje. V meniju “Theme” izberemo barvno kombinacijo teksta, oz. v katerih barvah bodo besede. Sama sem izbrala takšno z belim ozadjem in eno rdečo barvo, saj bodo tiste besede v rdeči barvi lepo izstopale.

 

3.

wordcloud3Naslednja prilagoditev je oblika oblaka, katero določimo v meniju “Shapes”. Moja izbira je bila oblika srca, v sosednjem zavihku “Letters” pa lahko izbiramo celo med črkovnimi oblikami.

 

4.

wordcloud5

Glavnina je s tem narejena, lahko pa s prilagajanjem gremo še nekoliko dlje.

Da bi bile izpostavljene le tiste besede, ki jih sami želimo, v meniju izberemo “Word list”. Tu se nam v obliki seznama izpišejo vse uporabljene besede, sortirane pa so po velikosti. Večina jih ima vrednost 1 (kar je najmanjša velikost), sami pa besedam spreminjamo vrednosti glede na željeno. 

Predlagam, da nekaj besedam, ki jih želimo najbolj izpostaviti, dodelimo velikost 3, nekaj besedam 2, ostalim pa pustimo 1. S tem se lahko igrate do onemoglosti, a priporočam, da ne komplicirate preveč in izberete res le par besed, ki jih želite izpostaviti.

5.

Končni resultat je že skoraj tu. Poskusite lahko le še s premikanjem drsnika velikost, s katerim sem s povečanjem  v pozitivne vrednosti, dosegla nekoliko lepše oblikovano obliko srca.

wordcloud6

6.

wordcloud7Če vam naključna obarvanost in pozicije besed niso všeč, lahko srečo preizkusite z gumbom “Randomize”, kateri bo ponovno premetal in obarval besede. 

OPOZORILO: v idealnem svetu bi ga lahko klikali v nedogled in preizkušali nešteto postavitev, a zelo verjetno bo spletna stran v neki fazi zmrznila in boste celoten projekt morali začeti znova. Zato bodite zmerni. 🙂

7. wordcloud8Ko ste z rezultatom zadovoljni, lahko sliki spremenite velikost, da bo primerna za tisk. To storite v meniju “Size”.

 

 

 

wordcloud9

Tako, izdelali ste svoj prvi besedni oblak! Verjamem, da ga boste s ponosom natisnili na kak papir višje gramature ter ga lično uokvirjenega obesili na steno!

Sledi le še File -> Save as PDF ali JPG.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Izdelajmo svoj koledar
Besede v oblaku