Barvanje velikonočnih pirhov z rižem

Letošnji hit barvanja pirhov sem vam pred dnevi že predstavila v članku Barvanje (marmoriranje) pirhov. Tokrat je na vrsti tehnika barvanja z rižem, ki bo poskrbela, da boste letos na mizi imeli resnično lične in kreativne pirhe. Z malo mirnih živcev pa vam lahko pri tem pomagajo tudi vaši najmlajši!

Za barvanje pirhov z rižem potrebujete:

  • trdo kuhana jajčka 
  • riž
  • barve (jedilne, akrilne ali barvo v prahu za pirhe)
  • vrečka (zip)

Barvanje pirhov z rižem

Najprej je potrebno jajčka skuhati: položimo jih v skledo, prelijemo z mrzlo vodo in zavremo. Ko zavrejo, ogenj zmanjšamo in pustimo 10 minut, da se skuhajo. Če želimo jajčka v beli barvi, vodo zmešamo z alkoholnim kisom (razmerje 1:1, torej pol vode-pol kisa). To sicer ni nujno, a na bela jajčka se barva bolje prime.

Sledi obarvanje riža. V vrečko (če imate, uporabite zip vrečko) dajte surovi riž in barvo. Sama sem uporabila akrilne barve, saj pirhov ne bomo uživali. Za uživanje uporabite jedilne barve, ki jih lahko kupite v vsako malo bolje založeni trgovini ali barvo za pirhe v prahu, ki jo zmešate z malo alkoholnega kisa.

Ko so jajčka skuhana, riž pa obarvan, je čas, da vključite otroke. Za zaščito mize pred barvo uporabite kakšno podlago (star papir, alu folijo, vrečko…). Jajčka položite na riž, z žlico pa dodajate riž po jajčki. Riž sproti pada z jajčka in riše lepe vzorčke. Otroke usmerjajte, da delajo lepo, natančno in počasi. Nato jajček odložimo na papirnato brisačo in pustimo da se posuši.

Ko se pirhi posušijo, jih namažemo z navadnim oljem in z njimi okrasimo našo velikonočno mizo.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Oče svojo 18 mesečno hčerko fotografiral v zelo nevarnih situacijah
Barvanje velikonočnih pirhov z rižem