8 vprašanj, ki jih zastavite otrokom pred spanjem

pogovor z otrokom

V današnjem času vsi preveč hitimo, v vrvežu vsakdanjega življenja pa nam stvari praktično drsijo iz rok. V odnosu do naših otrok ni nič drugače in prekleto močno se moramo potruditi, da ne izgubimo vezi in jim namenimo čas, ki ga želijo in potrebujejo.

Ritem je čez dan hiter ter namenjen aktivnostim in igri, večer pa je čas za umirjanje in pripravo na počitek. Prav v tem umirjenem času pa boste najlažje dobili otrokovo pozornost in iskrenost, sploh če je to neposredno pred spanjem, ko se za nekaj minut uležete z njim v posteljo.

Čeprav ste otroku morda že med dnevom postavili katero od spodnjih vprašanj, je zelo verjetno, da vam bo v tem umirjenem času podal čisto drugačen odgovor. Razlog je seveda umirjenost, ki mu omogoča, da se resnično osredotoči na vprašanje, zazre vase in iskreno odgovori.

Postavite mu spodnja vprašanja, vaš ton pa naj bo umirjen in nežen. Naj začuti, da je ta trenutek namenjen le vama!

  1. Kaj si se danes naučil novega?
  2. Kaj te je nasmejalo?
  3. Kaj te je razžalostilo?
  4. Česa se veseliš jutri?
  5. Kaj je bil tvoj najljubši del dneva?
  6. S kom si se igral v vrtcu?
  7. Kaj je bila najprijaznejša stvar, ki si jo danes naredil za nekoga?
  8. O čem bi rad sanjal danes?

S tem, ko otroku v takih intimnih trenutkih postavljate preprosta vprašanja, jih naučite samostojno razmišljati, izkazovati čustva (tudi negativna) in krepite njihovo samozavest. Na ta način vam bo zaupal kaj ga muči, morda tudi kakšno negativno prigodo iz vrtca, vi pa ga boste lahko pomirili, mu pomagali pri premagovanju strahov ter poučili o vrednotah. Ob tem ga tudi pripravljamo, da se težave rešujejo s pogovorom, kar mu (nam) bo v kasnejših obdobjih še kako prav prišlo, predvsem pa se boste z otrokom zbližali. Poskusite to vnesti v rutino in presenečeni boste kako se bo odnos bistveno izboljšal!

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Aktivnosti za otroke med počitnicami
8 vprašanj, ki jih zastavite otrokom pred spanjem