Aktivnosti za otroke med počitnicami

vir: messagewithabottle.com
vir: messagewithabottle.com

Biti starš ni lahka naloga. Poleg službe, skrbi za dom in ostalih opravil, bi si človek zaželel kakšno minuto miru in počitka. A tu so že otroci. Naši malčki, ki nas po preživetem večjem delu dneva v vrtcu, želijo ob sebi. Radi bi nam pokazali kako spretno so zložili avtke v vrsto, kakšen mogočen stolp so zgradili iz lego kock ali pa zgolj to, da si ob njih, ko nekaj rišejo. Sliši se enostavno, a dejstvo je, da to terja energijo, le-te pa nam je zmanjkalo že pred koncem delovnika v službi. Zato (pre)mnogo staršev, da bi si olajšalo zadeve, otroke posadijo pred TV ali pa jim v roke porinejo pametni telefon in tablico. Zavoljo miru in počitka.

Sama nisem proti tehnologiji. Nasprotno. S pridom jo uporabljam in, priznam, všeč mi je. Mnenja sem, da je lahko za razvoj določenih otrokovih lastnosti in potencialov koristna, a kolateralna škoda je prevelika, zato uporabo le-te pri otrocih poskušam držati na minimumu (le kakšna krajša jutranka risanka ali dve).

Druga težava pa je, podobno kot pri domači kulinariki, pomanjkanje idej. Da pa bo edini izgovor ostala kronična utrujenost, sem izbrskala nekaj idej, kako aktivno preživeti počitnice z otroci.

 1. PHOTO SESSION

  Pripravite nekaj kreativnih elementov, kot so božične kapice, jelenčkovi rogovi, klovnski klobuki in očala ali kakšna posebna oblačila in se igrajte fotografe. Otroci obožujejo fotografiranje, če lahko fotografije takoj vidijo. V kolikor so vaši otroci že večji, jim lahko prepustite pravi fotoaparat, mlajši pa lahko fotografirajo s kakšnim odsluženim pametnim telefonom. Zagotovim vam lahko, da se bodo noro zabavali, hkrati pa boste imeli kakšno noro družinsko fotografijo.

 2. DOMAČI PLASTELIN

  Skupaj z otroki izdelajte domači plastelin – že pri tem se bodo zabavali.

  Domači plastelin

 3. PENA ZA BRITJE

  Igranja s peno za britje naša dva mulca nikoli ne odklonita. 🙂 Na koncu je res nekaj pospravljanja in čiščenja, a njihovo veselje odtehta trud. Kaj s peno početi?

  – Pena na mizi. Peno iztisnite na mizo in pustite otroku da raziskuje, riše ali piše po peni.
  – Pena v vrečki. Peno iztisnite v zip vrečko (ali na mizo) in dodajte nekaj različnih barv za živila.To je odlična dejavnost za spoznavanje barv in preizkušanje kako se barve med seboj mešajo.
  – Igrače in pena. Otroci obožujejo vožnjo avtomobilčkov po peni, ali pa odkrivajo stopinje, ki jih puščajo plastične živali. Peno iztisnite na pladenj in opazujte otrokovo veselje.
  – Skrivalnice v peni. V PVC vrečko dajte peno in plastične živalice. Otrok naj z roko poišče živalice in vam na podlagi otipa pove katero žival je odrkil.

 4. BRANJE

  Berite, berite in še enkrat berite! Branja ni nikoli preveč. Med poslušanjem pravljic otroška domišljija dela na 200% in z branjem jo pomembno vzpodbujate.
  Našima dvema sem pripravila “knjižni adventni koledar”, v okviru katerega sem za vsak dan posebej zavila eno knjigico. V večini knjižnic nimajo omejitve pri količini izposojenih knjig, tako si lahko naredite mesečno zalogo in vsak večer preberete eno.

 5. DRUŽABNE IGRE

  Igrajte se z družabnimi igrami. Naša mulca obožujete prav vse igre, ki jih že imamo doma, najbolj uživata pa pri igranju:

  – karte Ena, prirejene za mlajše otroke
  – Loti karoti
  – Človek ne jezi se

 6. ZGRADITE TRDNJAVO

  Se še spomnite kaj je bila vaša najljubša aktivnost, ko ste bili otroci? Moja je bila nedvomno skrivanje v trdnjavi. Stara mama nam je dovolila, da sem v dnevno sobo prinesla vse stole, jih prekrila z rjuhami in dodala blazine s kavča. Luštni spomini, res! Dovolite to vašim otrokom in jim pomagajte pri postavitvi.

 7. SPECITE PIŠKOTE

  Praznikov še ni konec in še vedno lahko nekoga prijetno presenetite z doma narejenimi piškoti. Otroci uživajo ob peki piškotov in so zelo ponosni, ko starim staršem povedo, da so jih sami naredili. Preizkusite, ne bo vam žal.

 8. NAREDITE SNEŽAKA

  Letošnja zima nam res ni naklonjena s snegom in priznati moram, da ga že malce pogrešam. Pred kratkim sem fantoma pripravila presenečenje in jim naredila umetni sneg, ki je zelo enostaven za pripravo.

  Umetni sneg

 9. PLESNA ZABAVA

  Otroci obožujejo ples in petje. Pripravite jim plesno zabavo ali popoldan karaok. Pomagajte jim, da se oblečejo kot njihove najljubše zvezde in uživajte v predstavi.

 10. SKUHAJTE VEČERJO

  Skupaj skuhajte večerjo in naj vam otroci pri tem aktivno pomagajo. Skuhajte “mineštro” in verjetmite, da če jo bodo skuhali sami, jo bodo tudi z veseljem pojedli.:)

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Domači plastelin
Aktivnosti za otroke med počitnicami