10 načinov kako biti boljši starš – moj seznam

vzgoja otrokBiti dober starš, to je želja in cilj vseh nas, ki nam je bilo dano imeti otroke. V tem pridevniku se sicer skriva velika relativnost, saj ljudje različno pojmujemo kaj je dobro, a cilj je pri vseh enak: vzgojiti lastne otroke v samostojne odrasle, ki bodo sprejete kot osebe z integriteto. Če jim bodo dane še delavne navade in pamet, še toliko bolje. Starševstvo pa je ena tricky stvar, saj je realnost, povečini, obratna od pričakovanj, ki smo jih imeli pred njo. Takrat smo bili vsi pametni in popolnoma jasno nam je bilo, kako bi bilo potrebno stvarem strežt, ko smo kje zunaj videli male, nevzgojene pamže drugih.

V tem seznamu sem poskušala biti pametna po svoje in oblikovati nekaj pravil, ki se jih v naši družini skušamo držati in za katere menim, da “držijo vodo” in se obnesejo. So far, so good, bi lahko rekla. Seveda je seznam mnogo daljši, a mislim, da teh 10 spada v izbor pomembnejših. Priznam, v dobro svoji nepopolnosti, bi lahko tudi pri kateri od teh točk vložila še več truda (predvsem pri počitku in partnerskem odnosu), a vseeno se jih kar dobro držim.

 1. NE KRITIZIRAJTE OTROKA

  Otrokova samopodoba je zelo krhka in lahko zlomljiva. Kritizirajte neprimerno obnašanje, ne kritizirajte pa otroka, sploh pa stvari, ki jih ne zna ali zmore narediti.

 2. IZBIRAJTE SVOJE BITKE

  Otroci ne zmorejo absorbirati in razumeti vseh pravil v kratkem času. Ne prerekajte se z otrokom zaradi nepomembnih malenkosti in si, preden stopite v boj, potrkajte na vest in vprašatje ali se morda gre zgolj za golo izkazovanje vaše avtoritete.

 3. POHVALITE OTROKA

  Namesto suhoparnega “priden”, bodite eksplicitnejši! Povejte mu konkretno s čim si je zaslužil pohvalo: “Hvala, ker si mirno počakal, da dokončam telefonski pogovor”. Tako si bo otrok zapomnil, predvsem pa razumel, da je potrebno kdaj počakati, da oseba konča trenutni opravek.

 4. PRIZNAJTE SVOJE NAPAKE

  Tudi starši marsikdaj zamočimo! Ko to storimo, otroku priznajmo svojo napako in se zanjo tudi opravičimo. Tako bo spoznal, da je motiti se popolnoma človeško.

 5. BODI OTROKOV VZOR

  Bodite prijazni in spoštljivi do vseh. Biti dober vzor otroku je mnogo učinkovitejše, kakor jim zapovedovati in dajati navodila.

 6. SKUPAJ BERITE KNJIGE, VSAK DAN!

  Berite mu knjige že kot novorojenčku, saj tako spoznava vas in vaš glas. Kasneje pa mu knjižne zgodbe pomembno pomagajo razvijati domišljijo, besedni zaklad in ljubezen do pisane besede.

 7. NE KRAJŠAJ MU KRIL

  Če otrok želi kuhati s teboj, pustite ga kuhati. Če hoče risati s tempera barvami, naj riše. Če želi pomagati pri opravilih, naj pomaga, ne glede na to, če vam je takrat v napoto! Nered ter packarijo pri kuhanju in risanju lahko počistimo, opravilo bomo končali morda kakšno minutko kasneje, a otrok bo pridobil neprecenljive izkušnje.

 8. NE POSKUŠAJ POPRAVITI VSEGA

  Ne zna sestaviti lego kock? Se je zapletel v konflikt s prijateljem ali bratcem? Pustite kdaj otroku naj sam najde svojo rešitev, saj s tem krepi svoje možgančke, iznajdljivost in samozavest.

 9. SPOČIJTE SE BREZ SLABE VESTI

  Ko je vsega preveč, se ulezi in spočij. Brez slabe vesti! Le spočito telo in mirni živci so lahko kos zahtevnim nalogam vzgoj.

 10. OBJEMI IN POLJUBI PARTNERJA PRED OTROKOM

  Vajin partnerski odnos je prvi in najpomembnejši otrokov vzor intimnega razmerja. Pokažita mu pomembnost spoštovanja drug drugega in si izkazujta (diskretno) nežnost.

Tako, to je mojih 10. Katera pa je, po vašem mnenju, tista stvar, ki te naredi boljšega kot starš in bi si zaslužila mesto na seznamu? Pomagajte mi sestaviti VAŠ seznam in obljubim, da ga bom objavila!
Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Igralci Beverly Hills 90210 takrat in sedaj
10 načinov kako biti boljši starš – moj seznam