Neverjetne umetnine punce s celebralno paralizo

Tjili portretTjili je 16 letna punca s celebralno paralizo. Kljub svoji bolezni in hendikepu, ki ga le-ta prinaša, je polna življenja in z velikim talentom za risanje. Spoznajte njeno zgodbo.

Tjili se je rodila leta 2001 v Kambodži in je bila, s svojim zgolj kilogramom telesne teže, edina preživela izmed trojčkov, ki so jih starši zapustili pred vrati porodnišnice. Po mesecu intenzivne nege so jo preselili v sirotišnico, v kateri jo je kasneje posvojil britanski par James in Vik Grant.

Zaradi cerebralne paralize in nemosti so ji zdravniki napovedali nezmožnost sedenja, hoje ter nobene možnosti samooskrbe. A po letih močne starševske ljubezni, rehabilitacij, yoge in plavanja, je pri 5-ih letih naredila prve korake. Danes Tjili lahko hodi, teče, plava in celo jezdi konje. Rehabilitacija je pripomogla tudi pri izboljšanju fine motorike.

Tjili je tako premagala ovire hendikepa in razvila ljubezen do risanja. Popolnoma samouka, danes, z veliko strasti in talenta, ustvarja neverjetne slike, kar ji je prineslo tudi mednarodno prepoznavnost. Oglejte si kratek prispecek BBC-ja in spoznajte mlado umetnico, več novosti pa lahko izveste na njenem Facebook profilu.

the 16-year-old girl winning international acclaim

Abandoned as a baby, meet 16-year-old Tjili who is deaf and has cerebral palsy – she is winning acclaim for her art.

Objavil/a BBC News dne Petek, 28. april 2017

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Išči pametneje: Google triki in nasveti, ki bodo spremenili način vašega iskanja
Neverjetne umetnine punce s celebralno paralizo