Išči pametneje: Google triki in nasveti, ki bodo spremenili način vašega iskanja

Google iskanjeV času pametnih naprav in hitrih internetnih povezav lahko pridemo do katerekoli informacije v nekaj sekundah ali minutah. A v praksi to pogosto pomeni izgubljati se v morju spletnih strani in prebiranju teksta, ki se na koncu izkaže vse prej kot to, kar smo upali, da bomo izvedeli. Zato vam tokrat postrežem z nekaj triki, s katerimi boste Google lahko uporabljali efektivneje in tako prišli do željenih informacij bistveno hitreje.

Velika večina uporabnikov uporablja Google na njegov najosnovnejši način, tj. z vpisom iskane besede ali fraze, le-ta pa tako rezultate vrne v najširšem in splošnem obsegu. A pozor! Google zmore mnogo naprednejših metod iskanja, le pravilni ukaz mu moramo dati. V nadaljevanju preberite nekaj načinov kako priti do natančnejših zadetkov. Na koncu pa vam zaupam še nekaj trikov, ki jih Google zna in so zelo praktični pri vsakdanji uporabi!

Google iskanje

1. Iskanje sinonimov

Jezik je zelo razvejan in bogat s sinonimi. Če želimo poiskati spletno stran na določeno tematiko, pri iskanju uporabimo znak “~” in Google nam bo vrnil zadetke spletnih strani na določeno temo. Npr: iskanje zdrava ~hrana nam bo vrnila poizvedbe s tematiko hrane (o prehranjevanju, receptih, večerjah…seveda zdravih).
Google iskanje sinonimi

2. Iskanje po določeni spletni strani
Včasih se zgodi, da na določeni spletni strani želimo na hitro nekaj poiskati. Namesto odpiranja spletne strani in uporabe iskalnika na le-tej, uporabite raje kar Google.

Vpišite npr. megamama.si recept
Google iskanje spletna stran

4. Zvezdica
Če vam spomin skuša preprečiti, da bi se spomnili črke, besede, številke ali katerega drugega manjkajočega dela, namesto le-tega uporabite vsemogočno zvezdico.
Google iskanje zvezdica

5. Manjkajoče besede
Če se ne morete spomniti večjega števila besed (veste pa koliko jih manjka), uporabite ukaz AROUND(št. manjkajočih besed).
Google iskanje AROUND6. Povezane vsebine
Če želite najti sorodne spletne strani neki strani, uporabite ukaz »related:«.
Google Related7. Dobesedno iskanje
Včasih želimo dobesedni zadetek brez, da bi nam Google ponujal sinonime in variacije. Pri tem uporabite dobre stare narekovaje »«. Če iščemo Gremo mi po svoje 2, bo med zadetki tudi prvi filmski del. Zato naslov damo v narekovaje in dobili bomo zgolj tisto, kar želimo.
Google narekovaji

8. Izključitev
Pogosto so zadetki preširoki in nam Google ponuja tudi tisto, česar ne želimo. Uporabite znak minus in tako iz zadetkov izključite neželene besede ali spletne strani iz. Poskusimo z Edi Pucerjem, vendar ne želimo zadetkov iz spletne strani 24ur.com:
Google izključitev

Ostali Google uporabni triki

1. Menjalni tečaj
Če želimo na hitro pretvoriti neko valuto (npr. določeno vsoto evrov v ameriške dolarje), vpišemo »150 eur in usd«. Seveda pretvorba deluje tudi za vse ostale svetovne valute.
Google menjalni tečaj2. Pretvorba metričnih enot
Google zna med seboj pretvarjati tudi različne metrične enote. Če nas zanima npr. koliko meri v centimetrih 40 inch televizija, ki si jo ogledujemo, enostavno vtipkamo 40 inch in cm.
Google pretvorba metričnih enot3. Vreme
Vas zanima kakšno je vreme in njegova napoved za določeno mesto? Uporabite ukaz »weather«.
Google vremenska napoved4. Kalkulator
Da ne boste za vsak izračun segali po mobitelu ali kalkulatorju, uporabite kar Google. Poleg enostavnih znakov za množenje (*), deljenje (/), seštevanje in odštevanje, Google zna izračunati tudi algoritme, funkcije in ostale neuporabne stvari. Seznam funkcij si lahko ogledate na povezavi http://www.googleguide.com/calculator.html
Google kalkulator5. Google translate
Na hitro prevedite določeno besedo v drug jezik z uporabo ukaza »translate«.
Google translate

Ste si predstavljali, da Google zna vse to? No, naj vam zaupam, da Google zmore še mnogo naprednejših zadev, a menim, da so te najuporabnejše. Upam, da boste s temi triki sedaj učinkovitejši in hitrejši pri iskanju željenih informacij!

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Kaj vprašati otroka, da boste dobili več kakor en odgovor?
Išči pametneje: Google triki in nasveti, ki bodo spremenili način vašega iskanja