Izlet v Piran na ladjo Subaquatik

img_2197Piran je čudovito mesto, o tem ni dvoma. A vsakič, ko me nuja nese tja, moram predhodno opraviti vdih-izdih-vdih-izdih seanso, saj zaradi njegove (ne)dostopnosti je praktično nemogoče karkoli opraviti na hitro in zato podvig zahteva goro potrpljenja. A hvala “onemutamgor” je bil tokratni obisk družinske, izletniške narave.

Sončna septembrska sobota. Po jutranjem ritualu in zajtrku, otroka spakirava v avto, nahrbtnika vrževa čez ramo in čau, via Piran.
Pa saj ne, da sva gorenjca, a roko na srce…zakaj bi, če ni potrebno. Tako smo, namesto v garažni hiši na Fornačah, parkirali v Fiesi, kjer je parkirnina bistveno nižja kakor v Piranu (in lej jo, oh srečo, izven sezone celo breplačna).

Tri kilometrski sprehod po tlakovani pešpoti iz Fiese v Piran, z rahlim vetričem in bučanjem morja, je res nekaj posebnega. Res, da živim na Obali in z morjem pred nosom, a sprehod tam ni primerljiv z ničemer drugim in ti res zlufta glavo in zbistri misli. Če ne bi bilo otrok zraven, seveda.

Kakorkoli že, po slabi urici smo pripešačili v Piran.

Ladja Subaquatic

Kam v Piranu, se sprašujete? Namen izleta je bila vožnja z ladjo Subaquatic, ki je edino plovilo na slovenski obali, s katerega si lahko skozi stekleno dno v podpalubju ogledate podvodni svet in uživate v panoramski vožnji. Cenejše karte smo si zagotovili na Kuponkotu, potrebna pa je bila predhodna rezervacija udeležbe. Ladja na relaciji Piran-Strunjan-Piran vozi približno uro in pol, s tremi postanki, na katerih si, izmenično v skupinicah, v podpalubju ogledate podvodni svet priobalnega morskega pasa ter nasade školjk v Strunjanu.

Otroka sta seveda neizmerno uživala v opazovanju podmorskega življenja, a najbolj zanimiva je bila morska pena, ki jo ladijski motorji ustvarjajo v morju. Pa naj ju razume, tisti ki more. :/

Cena panoramske vožnje znaša za odrasle 15 €, za otroke do 12. leta 10 €, preko Kuponkota pa smo jih dobili s 50% popustom.

 

 

Izlet v Piran ladja Subaquatic

Izlet v Piran ladja Subaquatic

Akvarij Piran

Po prihodu na trdna tla je sledil še ogled piranskega akvarija, ki deluje v prostorih stavbe Villa Piranesi, ta pa stoji nekje na sredini piranske rive (med piransko kapitanijo in Tartinijevim trgom).

Akvarij ima 25 bazenov in gosti preko 140 različnih vrst morskih organizmov. Tako je moč videti hobotnice, zobatce, morske zvezde in konjičke ter ostalo podmorsko rajo. Naša pidoča sta bila najbolj navdušena nad morskih psom, ki plava v velikem talnem bazenu.

Akvarij je sicer majhen in ogled smo zaključili v pol urice, a otroka sta bila navdušena.

Vstop za otroke do dveh let je brezplačen, 3 € plačajo otroci do 15. leta, odrasli pa 10 €.

Naš obisk Pirana smo s tem zaključili, Muzej školjk in polžev in sprehod po mestnem jedru in piranskem obzidju pa smo prišparali za naslednjič

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prejšnji
Tablete za pomivalni stroj
Izlet v Piran na  ladjo Subaquatik