Tekoči pralni prašek

Končno mi je uspelo narediti pralni prašek, ki res odlično opere. Preizkusila sem že prenekateri recept iz interneta, vendar nikoli nisem bila popolnoma zadovoljna z rezultatom. Vse dokler me niso vsi recepti razjezili in sem poskusila narediti lastnega. In tukaj vam ga izdajam, da boste lahko, moje drage mega mame, tudi ve prale dobro, predvsem pa poceni.

Potrebujemo:

 • 200 g sode bikarbone
 • 200 g pralne sode
 • pralno milo
 • 0,5l tekoče pralne sode
 • 4l vode
Sestavine za domači tekoči pralni prašek
Sestavine za domači tekoči pralni prašek.

 

1 Najprej naribamo pralno milo. Uporabimo lahko tudi kakšno drugo, vendar so učinki pralnega mila boljši od navadnega.

Naribano pralno milo.
Naribamo pralno milo.

 

2 Nato segrejemo 2 l vode in jo odstavimo s štedilnika. V vrelo vodo vmešamo naše naribano milo in počakamo, da se popolnoma raztopi. Občasno premešamo.

 

 

3 Ko se milo popolnoma raztopi dodamo pralno sodo, sodo bikarbono in 2 l mrzle vode. Mešamo toliko časa, da se obe sodi raztopita. Nato vse skupaj pustimo čez noč, da se dobro ohladi.

 

4 Naslednje jutro je prašek trd, zato ga je potrebno homogenizirati. S paličnim mešalnikom ga ”razbijemo” nazaj v tekoče stanje. Postopoma dodajamo še tekočo pralno sodo. Ko je zmes tekoča, jo nalijemo v plastično posodo in lahko pričnemo z uporabo.

 

 

5 Prašek lahko doziramo preko dozirnika ali pa preko lončka v pralnem stroju. Ker pri nas imamo res trdo vodo, sama prašek najraje dam v pralni stroj, v dozirnik pa dodam alkoholni kis. Alkoholni kis služi kot mehčalec vode, hkrati pa v stiku s sodo bikarbono povzroči reakcijo, ki še dodatno pripomore k čistejšemu perilu.

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

12 Comments
 • Anja
  31 oktobra, 2019

  Pozdravljeni,
  zanima me ali je ta prasek primeren za dojenckova oblacila? Moj ima obcutljivo kozo in iscem resitev..

  • Anja
   31 oktobra, 2019

   Zanima me tudi ali ga lahko hranim v stekleni posodi ali je potrebno stresanje pred uporabo?

   • Mega Mama
    4 novembra, 2019

    Anja pozdravljena, hvala za komentar. Prašek je vsekakor primeren za občutljivo kožo. Jaz sem ga ravno zaradi otrok začela delati sama. Uporabi čim bolj naravno in bio milo. Soda se pa tako spere iz oblačil. Pri otroški koži je najbolj problematičen mehčalec, zato ti svetujem, da pereš samo s praškom brez mehčalca perila. Za mehčanje lahko po pranju s tem praškom dodaš nekaj alkoholnega kisa, če imaš res zelo trdo vodo, drugače niti to ni potrebno. Če pa uporabljaš kvalitetna eterična olja, ga lahko dodaš tudi v kis, ampak naj bo res naravno in kvalitetno.

    Prašek se nekoliko strdi, tako da malenkost ga je potrebno pred vsako uporabo pretresti ni pa hudega. Sama sicer nisem preizkusila, ampak kolikor sem zasledila, ga ni primerno shranjevati v stekleni steklenici ker se potem preveč strdi. Jaz uporabljam kar staro plastično embalažo, v kateri sem nazadnje kupila tekoči pralni prašek.

 • Marija
  26 decembra, 2018

  Pozdrav,
  Mi zaupaš zakaj tri vrste sode?
  Lp, , hvaala 🙂

  • Mega Mama
   8 januarja, 2019

   Marija, tri sode dodam, ker le tako prašek zagotovi mojim potrebam po čistem perilu. Najprej sem dodajala samo bikarbono, in z rezultatom nisem bila zadovoljna. Zato sem raziskovala naprej. Odkrila sem, da pralna soda (Na2CO3) mehča vodo. Trdoto vodi dajejo kalcijeve in magnezijeve soli, ki s pralno sodo tvorijo kalcijev karbonat, ki je bolj slabo topen in se izpere med pranjem. S tem se tudi prepreči, da bi se iz mila (ki je sestavljen v glavnem iz natrijevih soli maščobnih kislin) tvorile kalcijeve soli maščobnih kislin, ki ne delujejo kot detergent. In ker je pralna soda tudi nekoliko bolj alkalna kot bikarbona, s tem pomaga pri odstranjevanju madežev. Ker pa kljub temu, učinek še vedno ni bil popoln, sem enkrat dodala še tekočo pralno sodo. Začuda, so te cunje bile res perfektno oprane in od takrat naprej te sode ne izpuščam iz recepta. 😉

 • maja
  21 novembra, 2018

  Pozdravljena,

  zanima me koliko je mišljeno gramsko milo: 100, 200?

  Hvala,
  lep pozdrav

  • Mega Mama
   8 januarja, 2019

   Se opravičujem za pozen komentar, sem na žalost spregledala vprašanje. Milo dam vedno 100 g.

 • Jana Ponikvar
  27 aprila, 2018

  Pozdravljena 🙂
  sama tudi delam prašek sicer brez mrzle vode pa me zanima zakaj na koncu dodajate še pralno sodo v tekočem stanju? Želim vam še naprej veselo ustvarjanje z vašimi sončki.Lp

  • Mega Mama
   8 januarja, 2019

   Jana tekočo sodo dodam, ker drugače nimam popolnoma čistih cunj.

 • Lučka
  3 januarja, 2017

  kje kupiš pralno sodo?

  • MegaMama
   3 januarja, 2017

   Pralno sodo lahko kupiš v Mullerju.

  • Monika
   29 septembra, 2021

   A vse te sestavine so kupljene v Müllerju?