Domači tekoči pralni prašek

Končno mi je uspelo narediti pralni prašek, ki res odlično opere. Preizkusila sem že prenekateri recept iz interneta, vendar nikoli nisem bila popolnoma zadovoljna z rezultatom. Vse dokler me niso vsi recepti razjezili in sem poskusila narediti lastnega. In tukaj vam ga izdajam, da boste lahko, moje drage mega mame, tudi ve prale dobro, predvsem pa poceni.

Potrebujemo:

  • 200 g sode bikarbone
  • 200 g pralne sode
  • pralno milo
  • 0,5l tekoče pralne sode
  • 4l vode
Sestavine za domači tekoči pralni prašek

Sestavine za domači tekoči pralni prašek.

 

1 Najprej naribamo pralno milo. Uporabimo lahko tudi kakšno drugo, vendar so učinki pralnega mila boljši od navadnega.

Naribano pralno milo.

Naribamo pralno milo.

 

2 Nato segrejemo 2 l vode in jo odstavimo s štedilnika. V vrelo vodo vmešamo naše naribano milo in počakamo, da se popolnoma raztopi. Občasno premešamo.

 

 

3 Ko se milo popolnoma raztopi dodamo pralno sodo, sodo bikarbono in 2 l mrzle vode. Mešamo toliko časa, da se obe sodi raztopita. Nato vse skupaj pustimo čez noč, da se dobro ohladi.

 

4 Naslednje jutro je prašek trd, zato ga je potrebno homogenizirati. S paličnim mešalnikom ga ”razbijemo” nazaj v tekoče stanje. Postopoma dodajamo še tekočo pralno sodo. Ko je zmes tekoča, jo nalijemo v plastično posodo in lahko pričnemo z uporabo.

 

 

5 Prašek lahko doziramo preko dozirnika ali pa preko lončka v pralnem stroju. Ker pri nas imamo res trdo vodo, sama prašek najraje dam v pralni stroj, v dozirnik pa dodam alkoholni kis. Alkoholni kis služi kot mehčalec vode, hkrati pa v stiku s sodo bikarbono povzroči reakcijo, ki še dodatno pripomore k čistejšemu perilu.

Ker si že tukaj, preberi tudi tole