Šmorn ali najboljši cesarski praženec

Šmorn, vsem poznana sladica, ki pa ima malo manj znano zgodovino. Ste vedeli, da ima šmorn tudi drugo ime? Jaz sem ga vedno poznala pod imenom carski praženec, danes pa sem šla malo brskati in ugotovila, da ga imenujejo tudi cesarski praženec. Poimenovan po samem cesarju Francu Jožefu I.

Anekdot o nastanku carskega oziroma cesarskega praženca je kar precej, glavna pa je ta, da je Sissi naročila dvornemu kuharju, lahko večerjo, saj je bila obsedena s svojo lepo postavo. Ko je videla, da ji je kuhar pripravil šmorn, bi naj jed gladko zavrnila in ravno to je spodbudilo Franca Jožefa, da je pojedel kar obe porciji.

Spet po drugi anekdoti, pa bi se naj dvornemu kuharju ponesrečile palačinke in zato bi naj jedi dodal nekaj, v rum namočenih, rozin in sadja, ter vse skupaj zmešal in potresel z obilico sladkorja v prahu. Jed pa je poimenoval cesarski praženec, da je bilo bolj primerno za Franca Jožefa.

Ne glede na to, katera anekdota drži, se lahko vsi strinjamo da je šmor tako carski kot cesarski. In spodnji recept je sigurno vrhunski, saj še nikjer nisem jedla tako dobrega, kot je po temle receptu, ki je pečen v pečici. Vedno, ko sem ga pekla v ponvi, je prišel zbit in trd, tale pa je kremast, mehek in puhast, da se ti kar topi v ustih.

Za šmorn potrebujemo:

  • 6 rumenjakov
  • 6 beljakov
  • 60 g sladkorja Marožo
  • 1/2 l mleka
  • 300 g pirine moke
  • ščepec soli
  • sneg iz 6 beljakov
  • 10 g masla
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Ločimo beljake od rumenjakov in iz beljakov pripravimo trd sneg.
  2. Rumenjake, sladkor, del mleka, malo soli in moko zmešamo v gladko testo, nato pa prilijemo še preostalo mleko in še enkrat razžvrkljamo.
  3. Rahlo vmešamo sneg in ga vlijemo, na pekač, ki smo ga, na debelo, tudi po robovih, namastili z maslom.
  4. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 º C.
  5. Ko je testo lepo rumeno, pekač vzamemo iz pečice in ga z vilicami raztrgamo in do kraja prepečemo.
  6. Ponudimo z borovničevim kompotom in kepico vanilijevega sladoleda.

Šmorn z borovničevim kompotompŠmorn z borovničevim kompotom

Slasten šmorn

Slasten šmorn

Pa dober tek vam želim!

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Rakov Škocjan in Bloško jezero – nasvet za izlet
Šmorn ali najboljši cesarski praženec