Prehlad ali kaj hujšega? Samotestiranje z Veroval “Potrebujete antibiotik?”

Prehlad ali kaj hujšega?

Komaj smo uradno zakorakali v jesen, že se me “nekaj loteva”. Morda bo kriva nagla sprememba temperatur in oslabljen imunski sistem, ali pa sta otroka spet kaj prinesla iz vrtca. Praska me po grlu, teče iz nosu, kašelj pa je iz občasnega suhega, prerasel v močnejšega in  nadležnega. Seveda sem si takoj postavila diagnozo: prehlad. Zdi se mi, da se je sezona le-teh ravno končala, pa je tu že prvi v novi seriji. Poletje, zamerim ti, da si se letos čisto prehitro in brez pozdrava poslovilo!

No, prehlad se je v nekaj dneh prelevil v tistega najbolj heavy sorte. Boleče in otečene bezgavke, vročina in nočni kašelj, s katerim sem zbujala celotno bajto. Zaradi težav s pljuči, ki me spremljajo zadnja leta, me za lastno zdravje kaj hitro zaskrbi, saj si pljučnice enostavno ne smem dovoliti. To je tudi razlog, da ne obiskujem zdravstvenih ustanov, če ni resnično potrebno, saj je tam težko ne stakniti kakšne virusne, ali še huje, bakterijske okužbe.

Pred časom sem odkrila Hartmannov Veroval, komplet za samotestiranje, ki razkrije, če je okužbo potrebno zdraviti z antibiotiki ali ne. Kupila sem ga sicer za otroka, a sem žal bila jaz tista, ki sem ga prva potrebovala.

Antibiotiki niso bonbončki

Kljub mnogo večji ozaveščenosti je sodoben človek še zmeraj v prepričanju, da je dober zdravnik le tisti, ki mu ob pregledu napiše kup receptov. Danes lahko že govorimo o zlorabah antibiotikov, saj jih zdravniki preveč zlahka predpisujejo, včasih tudi za virusne okužbe, na katere pa sploh ne delujejo. Zaradi tega postajajo bakterije vse odpornejše, naš imunski sistem pa vedno manj odporen.

Veroval, komplet za samotestiranje – ali potrebujem antibiotik?

Hartmonnov komplet za samotestiranje Veroval – Ali potrebujem antibiotik?
Hartmonnov komplet za samotestiranje Veroval – Ali potrebujem antibiotik?

Hartmonnov komplet Veroval – Ali potrebujem antibiotik? nam v pičlih 5 minutah pokaže ali je bolezen, ki se nas je lotila, bakterijskega ali virusnega vzroka. Deluje namreč po principu merjenja koncentracije C-reaktivnega proteina (CRP) v krvi, kar pa nam je večini mam že znano, da povišana vrednost le-tega pomeni bakterijsko okužbo. 

Izvedba samotestiranja

Hartmann Veroval test za samotestiranje antibiotiki
Vsebina kompleta Veroval “Potrebujete antibiotik?”

Za izvedbo testa sem potrebovala zgolj kapljico krvi in slabih 10 minut časa. Najprej si je potrebno dobro umiti roke, razkužiti mesto vboda in se s priloženo iglico pikniti, da pridemo do potrebne kapljice krvi. Pridobljeno kapljico krvi damo v priloženo posodico, ji primešamo tekočino za redčenje, dobro premešamo in 4 kapljice mešanice kapnemo na tester. Po zgolj 5 minutah je bil rezultat tu! Oh, olajšanje – test je pokazal, da se me je lotil zgolj grd virusni prehlad. Juhej!

Veroval samotestiranje antibiotiki
Izzid testa je pokazal, da se me je lotil zgolj virusni prehlad in da obiska pri zdravniku ter zdravljenja z antibiotiki ne potrebujem.

Ker je test 95% učinkovit, zdravnikove odločitve o potrebnih antibiotskih zdravljenjih pa jemljem z veliko mere skepse, je sedaj samodiagnostični komplet obvezni del družinske “lekarniške torbice”. 

“Konec dober, vse dobro”, bi lahko rekla. Tokrat sem jo, hvala bogu, odnesla brez antibiotikov. Očitno pa je že čas, ko bo potrebno poseči po domačem »zvarku« za dviganje imunskega sistema, ki nam je že lani pomagal preživeti jesen in zimo.

Še nekaj o testih Veroval

Hartmann ponuja osem Verovalovih testov, ki so na voljo v lekarnah in ponujajo hitro pomoč pri samotestriranju različnih bolezni.

Veroval kompleti za samotestiranje za/na:

  •         Preobčutljivosti na gluten
  •         Ugotavljaje alergij
  •         Pomanjkanje železa
  •         Vnetje sečil
  •         Ugotavljanje potrebe po antibiotikih
  •         Preventivni pregled želodca
  •         Preventivni pregled črevesja
  •         Holesterol
  •         Droge

Več o testih si lahko preberete na Veroval testi za samotestiranje.

Objava je nastala v sodelovanju s Hartmann Slovenija.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Po smrti svojega otroka je oče napisal 10 pravil, katerih bi se morali držati vsi starši
Prehlad ali kaj hujšega? Samotestiranje z Veroval “Potrebujete antibiotik?”