ODGOVOR – Zakaj na blogu ne izpostavljam otrok?

Glede na to, da sem mami blogerka, sem dobila že kar nekaj vprašanj, zakaj ne pokažem svoji otrok.

Še preden sem postala mama sem se zavestno odločila, da svojih otrok ne bom izpostavljala na internetu. Ko pa sem rodila, sem bila v to še bolj trdno prepričana.

Zakaj?

Morda je za to krivo dejstvo, da sem generacija X/Y in ne milenijka ali pa to, da sem malce paranoična. Kdo ve. Karkoli že botruje moji odločitvi, je ne mislim spreminjati niti v “dobrobit” bloga, saj vem, da bi bil le-ta najverjetneje uspešnejši in zanimivejši, ker sem, navsezadnje, mamiblogerka.  A tega vseeno ne bom počela. Ker ne razumem od kje pravica staršem objavljati fotke otrok. Otroci niso last staršev in menim, da jim nimamo pravice sprofilirat življenja, še preden se to dobro začne. Jim nimamo pravice izdelati digitalne podobe, ki je in bo vidna še leta, morda desetletja.

Permisivna vzgoja?

Čeprav je v današnjem času tako priljubljena permisivna vzgoja, sama otroke vzgajam po zdravi kmečki pameti, ki mi jo je vcepila moja mama (mama hvala!). Za permisivno vzgojo je značilna podrejena vloga staršev do otrok, kateri postavljajo pogoje, zahteve in želje – imajo svobodo izbire in odločanja.  Ker poznam precej mam, ki so za temelj postavile tako vzgojo, po drugi strani pa veselo objavljajo slike svojih otrok v banji, na plaži ali kako opravljajo potrebo na kahlici. A ni to zelo dvolično? Po eni strani otrok odloča o vsem (o čemer niti ne bi smel), po drugi pa si tej starši jemljejo pravico razgaljati otroke popolnim neznancem.

Drugi paradoks je ta, da se starši bolestno bojijo za varnost svojih otroke že v meri, da jih kdo drugi na igrišču niti pogledati ne sme, nato pa v isti minuti objavijo slike na Faceboooku in Instagramu ter jih tako delijo širom sveta.

Kraja slik…in otrok

Nekateri mi pravijo, da sem paranoična in da se takšne stvari dogajajo zgolj drugje, daleč stran, v Ameriki. Ker tam so itak vsi malce čudni. Ste pozabili na srbsko deklico, ki je bila ugrabljena iz strani treh Francozov, kateri so vse podatke za ugrabitev našli na Facebooku? Aja, sem omenila Ameriko? No, tam je neka mama odkrila blogerko, katera se je posluževala fotk njenih dvojčic in jih predstavljala ter na internetu objavljala kot svoje. Po prijavi policiji in hišni preiskavi so pri blogerki našli uokvirjene fotke dvojčic po celem stanovanju (video si lahko ogledate spodaj). 

Ali ste prepričani, da se kaj podobnega ne more zgoditi vam? Do takrat, ko bosta otroka dovolj odrasla in se sama odločala kaj bosta pokazala svetu in kaj bosta zadržala zase, boste na Mega Mami zasledili le fotografije, kjer se mojih otrok ne vidi v obraz. Vem, da me tudi tiste, ki ne delite mojega mnenja, razumete in podpirate pri tej odločitvi.

EDIT: zapis naj ne bo razumljen kot kritika ali obsojanje, le moje glasno razmišljanje. Rada vas imam vse, takšne in drugačne, črne in bele, velike in majhne, tiste, ki objavljate fotke otrok in tiste, ki jih ne. :*

Zakaj ne izpostavljam otrok

Me že spremljate na FB in IG?

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Pašta s šalšo ali špageti s paradižnikovo omako
ODGOVOR – Zakaj na blogu ne izpostavljam otrok?