Najboljše domače pirine tortilje

Mehiška kuhinja slovi po hitro pripravljeni hrani, ki vedno bolj osvaja tudi Slovenijo. Sama obožujem mehiško kuhinjo in tortilje še iz časov, ko sem študirala v Ljubljani in večino bonov »pokurila« v Joe Penasu. Njihova solata s piščancem, mi še sedaj ne gre iz glave.

 

Če pogledamo v zgodovino, so na območju današnje Mehike, že stoletja pred prihodom Evropejcev jedli dobro in zdravo hrano. Na njihovem jedilniku se je znašla koruza, fižol, paradižnik, zelenjava in meso, kar je bilo sigurno pestrejše od prehrane Evropejcev. Najpogosteje so pripravljali tortilje z različnimi nadevi. Ko so jim Španci prinesli še pšenico in mlečne izdelke pa so tortilje dobile nov polet.

Sama si mehiške kuhinje ne privoščim ravno pogosto, saj na Obali nimamo ne vem kakšne vrhunske restavracije z mehiško prehrano. Si pa zato doma pogosto naredim prav tortilje. Zato mislim, da je čas, da vam izdam recept, saj je tako enostaven, da tortilji v trgovini sigurno ne boste več kupili. Poleg vsega so kupljene tortilje polne razno raznih dodatkov in E-jev, kar sigurno ne koristi našemu zdravju.

Za 6 pirinih tortilj potrebujemo:

 • 230 g pirine moke 
 • 150 g vroče vode
 • 4 jedilne žlice olivnega olja
 • 1/2 pecilnega praška
 • 1/2 čajne žličke soli

Priprava tortilji:

  1. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo olivno olje in ponovno premešamo.
  2. Nato dodamo vročo vodo in rahlo premešamo s kuhalnico. Če nimamo mešalnika, testo  dobro pregnetemo na roke. Jaz mešam kar v multipraktiku in sicer približno 10 minut.
  3. Ko je testo končano, ga zavijemo v folijo in ga damo počivati za kakšno uro v hladilnik. V koliko pa se nam mudi ne bo nič narobe, če jih takoj pripravimo.
  4. Testo nato razdelimo na 6 enakih kroglic, ki jih razvaljamo v lep krog. Z rokami kroglico najprej dobro sploščimo, nato pa pričnemo z valjanjem. Priporočam vam, da tortiljo trikrat povaljate, malo pomokate in obrnete za nekaj stopinj. Tako nadaljujete, da dobite popoln krog. Vsake toliko časa, testo tudi obrnite, da valjate po obeh straneh. Pri valjanju uporabljamo moko, da se tortilje ne primejo in da so potem mehkejše.
  5. Razvaljano tortiljo pečemo na teflonski posodi (ali posodi za palačinke) brez dodatne maščobe. Temperatura pečenja naj ne bo premočna, saj se vam bodo, ob premočni temperaturi tortilje napihovale.
  6. Tortilje pečemo 30 s na vsaki strani in jo takoj uporabimo. Najboljše je, če tortilje še tople nadevamo in pojemo. Lahko pa jih že med peko pokrijemo s pokrovko in nato zavijemo v folijo ter uporabimo kasneje.
Pirine tortilije
Naredimo 6 enakih kupčkov testa
Pirine tortilije
Pokrijemo medtem, ko jih pečemo.
Pirine tortilije
Zvaljamo v krog in spečemo

Sledite mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Hobotnica v solati
Najboljše domače pirine tortilje