“Mamica, nauči me brati” – metoda Active and Creative

Vikend nam jo je spet zagodel z vremenom in ponovno smo iskali načine, da bi si krajšali čas v hiši. Moj prebrisani skoraj 5 letnik je v soboto prišel iz sobe in rekel: “Mami, nauči me brati!”. Sprva sem se presenečeno nasmejala, nato pa ga vprašala o razlogih njegove želje in pojasnila, zakaj bi to bilo še nekoliko preuranjeno. S smrtno resnim pogledom mi je razložil, da je čas, da si začne knjige brati sam, tako bom lahko zvečer imela več prostega časa. Otoplilo mi je srce in solzica se mi je prikradla v kotiček oči. Seveda te njegove želje nisem mogla zavrniti.

“Mamica, nauči me brati!”

Verjetno se vam zdi branje pri 5 letih čisto pretiravanje, ampak naj v svoj zagovor povem, da moj otrok prehiteva pri večini stvareh. Če spremljate moj Instagram profil, ste verjetno že opazili, da pozna in piše že vse črke (velike in male tiskane) ter je odločen, da bo pisatelj. “In če želiš biti pisatelj, moraš znati tudi brati”, trdi.

Nedolgo nazaj smo na preizkus prejeli odlične didaktične pripomočke podjetja A&M PROJEKT, med njimi tudi Učim se brati, in tako je bil deževni vikend kot nalašč za to.

Metoda AC Učim se brati

Metoda AC

Učim se brati je didaktični pripomoček, ki otrokom približa branje in s tem omogoča, da otroci začnejo to veščino vaditi že zelo zgodaj. Pripomoček otroke pripravlja na učenje po metodi AC (Active and Creative), ki omogoča, da otrok razvije svoja “močna” področja.

S pomočjo poučevanja in učenja po metodi AC omogočimo vsakemu otroku, da v najboljši meri razvije svoja močna področja, je ob učenju kar najbolj uspešen in zato tudi visoko motiviran za utrjevanje naučenih znanj in odkrivanje novih. S tem preprečimo napake pri učenju in osnovne veščine izurimo v največji možni meri, obenem pa preprečimo tudi morebitne težave, ki so rezultat neustreznih načinov poučevanja in učenja. Učencem tako zagotovimo uspešnejše delo v šoli in boljši učni uspeh. Uspešno šolanje zagotavlja uspeh tudi v obdobju odraslosti in na ta način kar največ vrača in doprinaša celotni družbi.

ZAKAJ POUČEVANJE PO METODI AC? Zato, da bodo vaši učenci konec tretjega razreda čitljivo pisali, tekoče brali in odlično računali. S pravim pristopom jim to lahko omogočimo in tako postavimo neprecenljiv temelj za nadaljnje učenje in uspešno družbo. (Vir: https://www.amprojekt.eu/poucevanje-po-metodi-ac/)

“Učim se brati”

In sva začela. Pripomoček ima 6 korakov:

1. KORAK »hiter priklic«
2. KORAK »vezava glasov«
3. KORAK »vezava zlogov«
4. KORAK »branje besed«
5. KORAK »branje kratkih povedi«
6. KORAK »branje kratkih besedil in razumevanje prebranega«

Prvi korak, (s)poznavanje črk, a sva ga zgolj preletela, saj se jih je naučil že pred časom. Drugi korak je “vezava glasov”, ki pa nama je povzročal malce preglavic. Kljub poznavanju črk, zlogovati še ne zna in po določenem času poskušanja, je obupal in sva učenje opustila. A mali trmici zadeva ni dala miru, zato se je popoldan branja lotil kar sam, zato sem ga pustila, da zloge raziskuje kar sam ter mu pomagala, če je zaprosil za pomoč. Tako sva sčasoma prišla celo do četrtega koraka, kjer otroci že sami berejo besede. Velja omeniti, da so to enostavnejše, dvo zlogovne besede, kot npr. “mama, tata, dedi, babi…”.

Osebno mnenje

Didaktični paket je vsekakor odličen pripomoček za kvalitetno učenje branja, kakor tudi za odpravo napak pri le-temu, zato ga toplo priporočam vsem, ki ste v tej fazi. Vsi starši si namreč želimo, da bi naši zakladki osvojili čim več znanja in veščin, a zgolj pravilna tehnika učenja bo doprinesla h kakovostnemu znanju. Pri tem pa je potrebno biti skrajno previdni, da stvari ne prehitevamo, saj posledica temu je lahko kasnejše dolgočasenje v šoli in s tem povezane teažve.

Svoj priročnik “Učim se brati” si lahko zagotovite tukaj!

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Repa in repična juhica, ki vam povrne zdravje
“Mamica, nauči me brati” – metoda Active and Creative