7 trikov za večjo produktivnost

Končno je tu! Oh, ta pomlad! Sončni žarki nas nenadoma topleje božajo in tam, na sosedovi trati, zagledamo prve zvončke in metulje. Z vso močjo se naseli v nas in nas vleče na plano, na zrak, v naravo. Ampak nimamo časa. Ne moremo se ji prepustiti, ker imamo za postoriti še kup neodložljivih nalog, ki nam visijo nad glavo že dlje časa. Nimamo časa, ker nam je šef ponovno naložil dodatne naloge. Nimamo časa, ker moramo doma še pospraviti, pomiti in skuhati večerjo. Čaka nas še cel kup obveznosti, preden se bomo lahko sprostile. A tu mi pade na misel prizor iz filma Pr’ Hostar, kjer tip reče: “Sam še dons pa do smrti grem na šiht, pol sm pa frej.” Stavek, ki me je za 5 sekund fajn nasmejal, vse dokler nisem poštekala njegove resničnosti.

No, kakorkoli, če spadate v skupino povprečnega človeka, vas zagotovo pestijo težave z obremenjenostjo in časom, ki nam ga kronično primanjkuje, da bi zadostili vsem lastnim željam, potrebam in planom. Sama imam nekaj vodilnih točk, ki mi pomagajo prebroditi dan in maksimalno izkoristiti čas ter tako povečati produktivnost.

 1. Vstanite 10 minut pred uro

  Zjutraj si zvonjenje budilke nastavite 10 minut pred običajnim časom. To se vam pri spanju ne bo veliko poznalo, vam pa bo pomagalo pri ostalih opravilih. Ko vam budilka zazvoni jo ugasnite in si zamislite svoj dan. Kako bo potekal, kakšna so vaša pričakovanja in kaj imate za postoriti. Ko si dan do potankosti zvizualizirate je čas, da se nekoliko umirite. Če se s tem ukvarjate, lahko opravite krajšo meditacijo, sicer pa bodo pomagali tudi globoki vdihi. Ko boste osvojili to rutino, si lahko budilko prestavite še za kakšnih 20 minut, katere boste porabili za lažjo telovadbo. Tako boste za svoj um in telo naredili precej koristnega ter dan začeli mnogo bolj umirjeno in sproščeno.

  Kako biti bolj produktiven

 2. Sestavite seznam opravil

  Naredite si seznam opravil. Osebno si naredim plan za službo, blog, hišna opravila, zase in družino. Pri tem mi odlično služi rokovnik Moje leto. Odkar ga uporabljam lahko z zagotovostjo trdim, da je moje življenje precej bolj produktivno in organizirano, saj mi pomaga obdržati fokus na pomembnih stvareh. Seznam opravil si, po navadi, sestavim v nedeljo zvečer, največje zadovoljstvo pa je, ko lahko v rokovniku neko stvar odkljukam kot “opravljeno”. Res fantastičen občutek! 

  Kako biti bolj produktiven

 3. Večopravilnost – pa res?

  Ženske smo znane po sposobnosti opravljanja več opravil hkrati. Ampak ali je res tako? Znanstveniki so dokazali, da lahko zgolj 2% populacije obvlada večopravilnost. Ko opravljamo več stvari hkrati, jih namreč opravljamo slabše, kar vodi k  nižji produktivnosti, napake pa so pogostejše, zato je bolje, če opravljamo zgolj eno stvar naenkrat.

  Kako biti bolj produktiven

 4. Najprej se lotite težjih nalog

  Dneva nikar ne začnite z odlaganjem najtežjih opravil. V človekovi naravi je, da se najprej lotimo lažjih opravil, saj se bomo težjih lotili “ulaufani” in jih tako uspešnejše opravili. A žal ni tako. Raziskave namreč kažejo, da se naša volja do dela skozi dan zmanjšuje, zato je najbolje, da se težjih opravil lotimo prej, saj le tako bo stvar res pravočasno in dovolj kvalitetno opravljena. 

 5. Izključite motilce pozornosti

  Večina nas v službi lahko dostopa do interneta in vseh vsebin, ki so nam tam na voljo. Če želite biti res produktivni je čas, da vse to izklopite. Osebno elektronsko pošto preglejte 3x na dan, telefon ugasnite ali dajte na tiho, družabna omrežja zaprite in se res intenzivno osredotočite na delo. Brez vseh teh motilcev dela in koncentracije boste mnooogo bolj produktivni!

  Kako biti bolj produktiven

 6. Vzemite si odmor

  Delajte v intervalih in si med njimi vzemite odmor. Naj bo vaš delovni interval dolg 90 minut, nato si vzamite 10-20 minut odmora. Ne mislite, da boste storili več, če boste preskočili kosilo. Odmor je nujno potreben, zato vstanite in odidite za 10 minut na zrak. Sprehod in zrak vam bosta koristila, saj bosta povečala raven kisika v vašem telesu in temu posledično boste aktivnejši.

  Kako biti bolj produktiven

 7. Poskrbite zase

  Poskrbeti pa je potrebno tudi zase. V kolikor želimo biti visoko produktivni, moramo najprej poskrbeti zase in svoje lastno zadovoljstvo. Dovolj spanca, pravilna prehrana in gibanje bojo pomembno koristili vašemu telesu, vašemu umu pa privoščite sprostitev s stvarmi, ki vas osrečujejo. Naj bo to kino večer, masaža, frizer, pijača s prijatelji ali zgolj večerno posedanje na balkonu.

Z ljubeznijo,
signature

Kaj si misliš o tem?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ni še komentarjev. Bodi prvi/a in zapiši svojo misel.

Prejšnji
Kremna čemaževa juha – najboljše iz narave
7 trikov za večjo produktivnost